Reklama

Trzy powody, dla których warto co dnia jeść orzechy

Zajmują ważne miejsce w codziennej diecie. Wiecie dlaczego?

1. Obrona przed zawałem serca i udarem mózgu. Takie działanie orzechy zawdzięczają zawartym w nich kwasom omega-3. Kwasy te obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają też zlepianiu się jej płytek. 

2. Poprawa nastroju. To zasługa zarówno omega-3, jak i magnezu, który w orzechach występuje szczególnie obficie. Gdy tylko poczujesz się zdenerwowana lub niespokojna, sięgnij po garść orzechów (najlepiej włoskich), a po 15-30 minutach twoje samopoczucie stanie się lepsze. 

3. Mocne zęby i kości. Odpowiadają za to trzy składniki: wapń, fosfor oraz miedź. Dostarczając ich sobie, chronisz się przed próchnicą i osteoporozą.

Reklama


Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy