Reklama

Trzy składniki, które... powstrzymają migrenę!

Choć nie jest groźna, potrafi być bardzo dokuczliwa. Każda z nas wiele dałaby za to, by się jej raz na zawsze pozbyć. Mamy na to coraz większe szanse!

Witamina B2 może zmniejszyć liczbę ataków

I to nawet o połowę! Do tego w razie wystąpienia dolegliwości zapewnia ich słabsze natężenie. Dzięki temu możemy stosować mniej leków. Pod jej wpływem poprawia się m.in. funkcjonowanie mózgu. O tym, że jej nam brakuje, mogą świadczyć, oprócz skłonności do migreny, również: pęknięcia i zajady w kącikach ust, zaczerwienienie i bolesność języka oraz warg, zapalenie spojówek, zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Zalecana dawka witaminy B2 (inaczej ryboflawiny) dla dorosłych kobiet to 1,1 mg dziennie.

Reklama

Tymczasem badania pokazują, że z reguły dostarczamy sobie co najwyżej 0,9 mg. Zapewnią nam ją: 2 jajka (to w sumie ok. 1,08 mg witaminy B2) albo porcja 150 g twarogu (100 g to ok. 0,5 mg) i 100 g grzybów (np. podgrzybków; to ok. 0,5 mg) albo 1 szklanka mleka (to ok. 0,34 mg) i 1 szklanka kaszy jaglanej (to ok. 0,76 mg).

Uwaga! Niektórych pokarmów zasobnych w witaminę B2 nie powinnyśmy jednak jeść, a to dlatego, że zawierają równocześnie składnik sprzyjający atakom migreny, tzw. tyraminę. Są to m.in.: wątróbka z kurczaka i wołowa, ryby wędzone i marynowane, kiełbasa salami, ser żółty, ser pleśniowy oraz ser typu feta.

Witamina D sprawia, że dolegliwości są słabsze

Okazała się być ważna nie tylko dla kości i zębów, ale także dla układu nerwowego. Ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne w mózgu i sprawia m.in., że podczas ataku migreny kurczą się one i rozkurczają mniej gwałtownie, przez co ból głowy staje się mniej dokuczliwy. O tym, że jej nam brakuje mogą świadczyć także: podatność na infekcje, w tym poważne choroby zakaźne, męczliwość (spowodowana osłabieniem mięśni), nieprawidłowa postawa ciała (np. kifoza kręgosłupa, szpotawość kolan), zmieniony, tzw. kaczy chód.

Zalecana dawka witaminy D dla kobiet to: do 30. r.ż. - 5 μm (mikogramów; inaczej 200 j.m.), po 30. r.ż. - 10 μm (400 j.m.), po 51.r.ż. - 15 μm (600 j.m.). Zapewnią nam ją: w jesiennych i zimowych miesiącach - porcja 180 g gotowanego łososia albo 2 jajka i 50 g margaryny, ew. odpowiednie suplementy diety.

Magnez - ataki rzadsze, słabsze i krótsze

Według specjalistów pierwiastek ten jest naszym największym sojusznikiem w walce z migreną. Powoduje, że naczynia krwionośne i komórki nerwowe w mózgu pracują harmonijnie i są na co dzień bardziej "stabilne". O tym, że go nam brakuje, mogą świadczyć także: słaba odporność, nadciśnienie tętnicze i wysoki poziom cholesterolu we krwi, drżenie mięśni.

Zalecana dawka magnezu dla kobiet powyżej 18. r.ż. to ok. 320 mg dziennie. Zapewnią nam ją: 1 niepełna szklanka kaszy gryczanej albo 1/2 szklanki kaszy gryczanej, garść migdałów (to ok. 90 mg magnezu) i 100 g brokułów (to ok. 23 mg magnezu).




Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy