Reklama

Twaróg może zwiększyć ryzyko rozwoju raka piersi. Zaskakujące wyniki badań

Zdaniem naukowców twaróg może przyczyniać się do powstawania raka piersi. Okazuje się jednak, że niektóre produkty nabiałowe zadziałają wręcz odwrotnie.

Na Roswell Park Cancer Institute w Buffalo przeprowadzono badania, które miały na celu przeanalizowanie wpływu produktów mlecznych na występowanie raka piersi u kobiet. Przeprowadzone badania trwały 11 lat. Zbadano 1237 zdrowych kobiet oraz 1941 kobiet cierpiących na nowotwór. 

Naukowcy wywnioskowali, że częste spożywanie twarogu oraz sera cheddar może zwiększać ryzyko powstawania nowotworu piersi. Z drugiej jednak strony spożywanie jogurtów może nieść odwrotny skutek i zmniejszać to ryzyko. Badacze twierdzą, że takie wnioski wynikają z różnicy w zawartości elementów odżywczych. 

Badanie uwzględniało nie tylko ilość nabiału w diecie, ale także takie czynniki jak menopauza, BMI, wiek i przede wszystkim uwarunkowania genetyczne. 

Reklama

Naukowcy są jednak zdania, że potrzeba dalszych badań, by w pełni dowiedzieć się, jakie produkty spożywane regularnie mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka tej choroby. 

Czytaj więcej:

Jak zwalczyć jesienną chandrę i zapobiec chorobom?

Lek przed seksem

Równowaga w życiu, czyli co składa się na dobrostan

Zobacz także:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rak piersi
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy