Twaróg może zwiększyć ryzyko rozwoju raka piersi. Zaskakujące wyniki badań

Zdaniem naukowców twaróg może przyczyniać się do powstawania raka piersi. Okazuje się jednak, że niektóre produkty nabiałowe zadziałają wręcz odwrotnie.

Naukowcy wywnioskowali, że częste spożywanie twarogu oraz sera cheddar może zwiększać ryzyko powstawania nowotworu piersi
Naukowcy wywnioskowali, że częste spożywanie twarogu oraz sera cheddar może zwiększać ryzyko powstawania nowotworu piersi 123RF/PICSEL

Na Roswell Park Cancer Institute w Buffalo przeprowadzono badania, które miały na celu przeanalizowanie wpływu produktów mlecznych na występowanie raka piersi u kobiet. Przeprowadzone badania trwały 11 lat. Zbadano 1237 zdrowych kobiet oraz 1941 kobiet cierpiących na nowotwór.

Naukowcy wywnioskowali, że częste spożywanie twarogu oraz sera cheddar może zwiększać ryzyko powstawania nowotworu piersi. Z drugiej jednak strony spożywanie jogurtów może nieść odwrotny skutek i zmniejszać to ryzyko. Badacze twierdzą, że takie wnioski wynikają z różnicy w zawartości elementów odżywczych. 

Badanie uwzględniało nie tylko ilość nabiału w diecie, ale także takie czynniki jak menopauza, BMI, wiek i przede wszystkim uwarunkowania genetyczne. 

Zdaniem naukowców spożywanie jogurtów może zmniejszać ryzyko powstawania raka piersi
Zdaniem naukowców spożywanie jogurtów może zmniejszać ryzyko powstawania raka piersi123RF/PICSEL

Naukowcy są jednak zdania, że potrzeba dalszych badań, by w pełni dowiedzieć się, jakie produkty spożywane regularnie mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka tej choroby.

Kiwi można jeść ze skórką. Ten owoc należy do superfoodInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?