Tych pokarmów nie może zabraknąć w twojej diecie!
Działają antynowotworowo, wzmacniają odporność, pomagają zwalczać infekcje i są prawdziwą witaminową bombą. Superpokarmy do zadań specjalnych cieszą się coraz większą popularnością, szczególnie teraz, w dobie pandemii. Oto sześć wyjątkowych produktów, które warto włączyć do diety już dziś!

Tych pokarmów nie może zabraknąć w twojej diecie!
Działają antynowotworowo, wzmacniają odporność, pomagają zwalczać infekcje i są prawdziwą witaminową bombą. Superpokarmy do zadań specjalnych cieszą się coraz większą popularnością, szczególnie teraz, w dobie pandemii. Oto sześć wyjątkowych produktów, które warto włączyć do diety już dziś!

Amarantus W kategorii nasion na czoło wysuwa się, nazywany zbożem dwudziestego pierwszego wieku, amarantus. To jedna z najstarszych roślin uprawnych świata o niesamowitych wartościach odżywczych. Indianie uważali ją nawet za świętą i uprawiali na ogromną skalę. Co ciekawe, amarantus pochłania nawet dwukrotnie więcej dwutlenku węgla niż inne rośliny - to sprawia, że ekolodzy upatrują w jego masowej uprawie nadziei na przeciwdziałanie skutkom ocieplania się klimatu. Amarantus to bogate źródło witamin C, E i wszystkich z grupy B. Zawiera spore ilości magnezu, żelaza, wapnia i potasu, a także lekkostrawnego białka i przeciwutleniaczy z cennym dla nas, mocno oczyszczającym organizm skwalenem na czele.

Migdały W grupie orzechów i bakalii migdały plasują się na jednej z najwyższych pozycji. Nic dziwnego, to witaminowa bomba i doskonałe źródło białka - aż 20 gramów na 100 gramów produktu. Migdały mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, już w czasach starożytnych uważano je za symbol płodności. Dziś wiemy również, że są potrzebnym źródłem magnezu i niezwykle ważnych witamin z grupy B. To właśnie one odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, koncentrację i pamięć. W chwilach stresu i gorszego samopoczucia migdały są wręcz na wagę złota, dietetycy polecają je także osobom cierpiącym na depresję i stany lękowe. Co ciekawe, mimo dość wysokiej kaloryczności, migdały mogą pomóc utrzymać właściwą masę ciała. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają odkładaniu się mało estetycznej oponki.

Kurkuma W kategorii przypraw na szczególną uwagę zasługuje, ciesząca się zresztą coraz większą popularnością, kurkuma. Kurkuma jest bogatym źródłem kurkuminy, czyli polifenolu o niesamowitych właściwościach zdrowotnych. Udowodniono, że działa silnie antyrakowo, szybko wzmacnia odporność, zwalcza infekcje i wspomaga pracę mózgu. W 2014 roku niemieccy naukowcy przekonywali nawet, że może przyspieszać procesy naprawcze i warto ją stosować u pacjentów po udarze lub cierpiących na chorobę Alzheimera. Właściwości zdrowotne to nie jedyne zalety kurkumy. Hinduski od wieków stosują ją bowiem również w pielęgnacji. Kurkuma rozjaśnia przebarwienia, zmniejsza zmarszczki, wygładza twarz i łagodzi zaczerwienienia. Maseczka z kurkumy, miodu i mleka to sprawdzony przepis Hindusek na młodą, gładką cerę o jednolitym kolorycie.

Papryka czerwona (lub chilli) W kategorii warzyw (a tak naprawdę owoców) nie brakuje wyjątkowo odżywczych produktów takich jak pomidory, awokado czy bakłażany. Prym w tej grupie wiedzie jednak papryka. Dietetycy od dawna przekonują bowiem, że to jeden z najzdrowszych pokarmów świata, który na dobre powinien zagościć w diecie współczesnego człowieka. Często zapominamy o tym, że papryka to jedno z najlepszych źródeł witaminy C, zdecydowanie lepsze niż chociażby cytrusy, którymi zajadamy się zimą. Ma w sobie również spore pokłady witamin z grupy B, potasu, antyrakowych polifenoli oraz cennych przeciwutleniaczy. Papryczka chilli to świetne źródło kapsaicyny, która mocno podkręca metabolizm, przyspiesza spalanie tłuszczu i ma właściwości antynowotworowe. Ciekawostką jest fakt, że pomaga zwalczać wrzody żołądka i uporczywe migreny.

Dzięgiel W grupie korzeni na szczególne wyróżnienie zasługuje natomiast silnie oczyszczający organizm dzięgiel. Ta mało znana bylina to roślina, której prozdrowotne właściwości doceniono już w średniowieczu! Nazywano go wtedy Zielem Ducha Świętego i wierzono, że zapewnia zdrowie i długowieczność. Dziś napary i nalewki z tej rośliny zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością, a dzięgiel wraca powoli na należne sobie miejsce. Dzięgiel zalecany jest pacjentom borykającym się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak wrzody żołądka czy niestrawność. Roślina ta łagodzi także bóle reumatyczne, uspokaja i pomaga zwalczyć bezsenność. Coraz częściej stosowana jest również u pacjentów cierpiących na chroniczne migreny.

Jarmuż W grupie roślin zielonych prawdziwym królem jest jarmuż - kiedyś zapomniany, dziś na nowo odkrywamy jego niesamowity wpływ na organizm. Badania wykazały, że jarmuż to skarbnica sulforafanu, czyli przeciwutleniacza o silnym działaniu antynowotworowym. To właśnie dlatego roślinę tę nazywa się jednym z najzdrowszych pokarmów świata! Jarmuż to także bogate źródło witaminy K, C, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, cynku i witaminy B6. Zielone soki na bazie jarmużu polecane są osobom cierpiącym na anemię, choroby serca i nadciśnienie.