Tymianek na sezonowe bolączki
Niezwykle aromatyczne ziółko może być nam teraz bardzo pomocne. Domowe leki z tymianku potrafią bowiem skutecznie rozprawić się z wirusami, które atakują szczególnie zimą.
Inhalacje z dodatkiem tymianku pomogą usunąć drobnoustroje z przewodów nosowych i powstrzymają przeziębienie.
Prosty przepis: do miski z gorącą wodą dodaj garść suszonych ziół i dobrze wymieszaj; pochyl się nad naczyniem, okryj głowę ręcznikiem i przez kilka minut wdychaj parę nosem, a wydychaj ustami; potem przez minimum godzinę (a najlepiej do następnego dnia) nie wchodź na dwór; stosuj do 3 razy dziennie (zwłaszcza wieczorem).
Poratują tymiankowe herbatki. Pobudzają wydzielanie śluzu przez nabłonek dróg oddechowych i wyłapywanie przez wydzielinę drobnoustrojów, a następnie jej odkrztuszanie.
Prosty przepis: łyżkę suszonego ziela (plus ewentualnie łyżeczkę owoców anyżu) zalej szklanką wrzątku, pozostaw pod przykryciem 10 minut i odcedź; pij 2-3 razy dziennie po małym kieliszku. Dodatkowa rada: pij dużo płynów (niegazowanej wody o temp. pokojowej, ciepłego kompotu oraz zupy). Dzięki temu łatwiej ci będzie odkrztuszać flegmę zalegającą w oskrzelach.
Warto się wspomóc ziołomiodem tymiankowym. Ma właściwości odkażające i wzmacniające.
Prosty przepis: połącz 1 część świeżego zmielonego tymianku z 3 częściami miodu naturalnego (np. lipowego) i 1/2 części alkoholu (np. czystej wódki); dobrze wymieszaj; stosuj 1 łyżeczkę co 3 godziny. Dodatkowa rada: jedz często rosół - świetnie rozgrzewa, inhaluje i dodaje wigoru.
W pozbyciu się związanej z przeziębieniem niechęci do jedzenia pomoże tymianek jako... przyprawa.
Prosty przepis: suszonymi, a jeszcze lepiej świeżymi listkami posypuj kromki chleba posmarowane masłem (przed nałożeniem wędliny), a także sałatki (np. z cebuli i pomidorów) oraz surówki (np. z kiszonej kapusty); dodawaj je do zup (np. rosołu, jarzynowej).
Ulgę przyniosą płukanki z nalewki tymiankowej.
Prosty przepis: 50 g suszonego ziela zalej 1/2 l czystej wódki, szczelnie zamknij i odstaw na 1 dobę; po 24 godzinach odcedź i odciśnij; 1 część nalewki rozcieńcz 2 częściami przegotowanej, letniej wody; kilka razy nabierz płukankę do ust i przepłucz nią gardło; stosuj 2-3 razy dziennie. Dodatkowa rada: przy bólu gardła unikaj zimnych, ale także gorących napojów. Uwaga! Nalewki (nierozcieńczonej) możesz używać także do wcierania przy bólach mięśniowych (występujących np. przy grypie).