Reklama

Uciszyć apetyt na słodycze

Są potrawy i przekąski, które pomagają opanować „słodki głód”.

Większość z nas zna to uczucie: muszę zjeść coś słodkiego - i to zaraz! Jeśli uda się opanować takie napady, nie tylko rzadziej sięgamy po słodycze, ale też zaczynamy ogólnie mniej jeść. Ułatwią nam to... pokarmy.

Ciemna, gorzka czekolada

Rozpuszczając się w ustach, daje poczucie komfortu. Wystarczy jedna kostka, by przekonać mózg, że dawka słodyczy została zjedzona. A przy okazji dostarczamy sobie polifenoli - to cenne przeciwzapalne i antyoksydacyjne związki.

Daktyle

Są bardzo słodkie, więc "cukrowy głód" jest zaspokojony na długo (wystarczą 3 sztuki). Zawierają potas, żelazo, błonnik i witaminy z grupy B. Zapobiegają zaparciom, obniżają poziom cholesterolu. Podobnie działają suszone śliwki.

Reklama

Słodkie ziemniaki (bataty)

Pomogą powstrzymać ataki "słodkiego głodu", wynikające z niskiej dawki węglowodanów w diecie. Dostarczą przy tym potasu, błonnika, beta karotenu i witaminy C. Mają niski indeks glikemiczny. A to oznacza, że po ich zjedzeniu wahania poziomów insuliny i cukru we krwi nie spowodują, że potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego znów szybko się pojawi.

Kiszonki

Zawierają bakterie sprzyjające trawieniu i pomagające utrzymać równowagę bakteryjną w jelitach. A im sprawniej pracują jelita, tym mniej pokarmowych "wyskoków", w tym "słodkiego głodu".

Jogurt

Np. naturalny typu greckiego. Podobnie jak kiszonki zawiera dobre bakterie, sprzyjające zdrowiu jelit. Jest też źródłem białka, które daje uczucie sytości i zmniejsza apetyt na słodycze.

Ryby, jaja, chude mięso

Dostarczają białka. Zmniejsza ono apetyt na słodycze i obsesyjne myślenie o jedzeniu. Ogranicza ochotę na objadanie się wieczorem. Jeśli rano "zatankujesz" białko, aż o 60 proc. spada ryzyko, że słodkości będą za tobą "chodzić" w ciągu dnia.

Produkty bogate w chrom

Gdy mamy go za mało, pojawiają się napady "słodkiego głodu". Źródła tego pierwiastka: kakao, brokuły, kiełki pszenicy, owoce morza, ryby, pełnoziarniste pieczywo, jabłka, zielony groszek, gotowana wołowina.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy