Reklama

Reklama

Uwaga: Alergia pokarmowa

​Choć trzykrotnie częściej dotyczy dzieci, alergia pokarmowa nie omija osób dorosłych. Ten nieproszony gość może pojawić się w każdym wieku i zupełnie bez ostrzeżenia. Jakie produkty najczęściej uczulają? Sprawdźmy, co warto wiedzieć o alergii pokarmowej?

Czym jest alergia pokarmowa?

Alergia jest jedną z powszechnie występujących chorób. Co się dzieje w organizmie, gdy zjemy produkt alergizujący? Sytuację można porównać do wybuchu pożaru. Jak mówią strażacy: "dzwonki zagrały, więc pędzimy go ugasić". Przyczyną tego pożaru może być nawet jedna truskawka, choć, bądźmy szczerzy, kto kończy jedzenie na pierwszej? Jeśli masz skłonność do alergii, zachowaj umiar, gdy włączasz nowe produkty. "Ale przecież truskawki nie są żadną nowością, jem je od lat!" W porządku, tyle, że nasz organizm zmienia się nie tylko z roku na rok, ale wręcz z dnia na dzień. To, że nigdy nie wystąpiła u ciebie alergia na truskawki,  nie oznacza niestety, że tak zostanie na zawsze.

Reklama

Objawy alergii pokarmowej

Przyczyną alergii pokarmowej jest zaburzenie reakcji układu immunologicznego, który rozpoznaje taką truskawkę jako wroga i uruchamia całą armię mechanizmów obronnych, które mają unieszkodliwić alergen. A jak organizm manifestuje to, że zwarł szyki i ruszył do boju? Często poprzez wysypkę, pokrzywkę, katar, kichanie, łzawienie oczu czy drapanie w gardle. Zdarza się też nieżyt gardła, krtani i objawy przypominających astmę. Może dojść do nadmiernego skurczu oskrzeli i duszności. Wśród objawów alergii wymienić trzeba osłabienie, rozbicie, ból głowy, rozdrażnienie i dyskomfort trawienny.

Alergia pokarmowa: Produkty, które najczęściej uczulają

Reakcję alergiczną mogą wywołać konkretne składniki produktu spożywczego. Nie bez powodu na wielu opakowaniach artykułów żywnościowych jest informacja, że mogą zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych. Dlaczego? Bo właśnie one należą do grupy najczęściej uczulających produktów. Co jeszcze zasługuje na to mało chwalebne wyróżnienie? Produkty z pszenicy, mleko krowie i jego przetwory, a także jaja. Jest tu również sporo warzyw i owoców. Na liście podejrzanych są jabłka, wspomniane już truskawki, wiśnie, śliwki, kiwi i inne owoce cytrusowe, seler, soja, ziemniaki, pomidory i papryka. Alergię mogą wywołać migdały i wszystkie (nie tylko ziemne) orzech, ryby i skorupiaki, mięso wieprzowe czy wołowe. Nierzadką przyczyną alergii jest też kakao, pieprz, tytoń i musztarda, a także ziarna innych (niż pszenica) zbóż.

Alergia pokarmowa: kolejny koszt rozwoju cywilizacji

Skąd u dojrzałych ludzi, nie wyłączając seniorów, którzy przez, powiedzmy 70 lat, nie byli na nic uczuleni, pojawić się może alergia pokarmowa? Są tego co najmniej dwie przyczyny. Zarówno siły witalne, jak i szczelność naszego systemu immunologicznego zostają z wiekiem osłabione. Zmniejsza nam się odporność na różne dolegliwości. Sytuację wyraźnie pogarsza rozwój cywilizacyjny. Mikroplastik jest obecny nie tylko w opakowaniach, ale również w produktach, które zjadamy. Wysokoprzetworzone produkty są pełne barwników, konserwantów, polepszaczy smaku, zapachu i konsystencji, a to wszystko zwiększa ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, do których coraz częściej zaliczana jest również alergia pokarmowa.

Ewa Koza, mamsmak.com

***
Zobacz więcej!


INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: alergia | alergia pokarmowa | leczenie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje