Reklama

Reklama

Uwaga na alergie krzyżowe

Leszczyna, topola lub brzoza już dawno przestały pylić, w domu ani drobinki kurzu, nie masz kontaktu z kotem, a mimo to miewasz napady kataru i łzawienia oczu? Winne mogą być drobinki ukryte w zjadanych przez ciebie pokarmach.

Lekarze nazywają to alergią krzyżową. Okazuje się, że niektóre pokarmy zawierają podobne cząsteczki uczulające, co rośliny, mikroorganizmy lub zwierzaki. W ciągu kilkunastu minut do dwóch godzin po zjedzeniu takiego pokarmu zaczynamy kichać, swędzą nas powieki, łzawią nam oczy, na skórze pojawia się wysypka. Może u nas wystąpić zespół alergii jamy ustnej - chrypka, swędzenie ust, języka oraz podniebienia. Przy silnej alergii istnieje ryzyko nudności, wymiotów, biegunki, a nawet wstrząsu anafilaktycznego.

Reklama

Dlatego warto wiedzieć, na jakie alergie krzyżowe jest się narażonym. To pozwala lepiej zadbać o swoje samopoczucie. Sprawdź, jakie zestawy mogą być dla ciebie zagrożeniem i co powinnaś zrobić w razie wystąpienia dolegliwości.

Jeśli twoją bolączką jest pyłek roślin

Leszczyna: na dolegliwości przez cały rok mogą narażać cię orzechy, a za rok wiosną także kilka innych drzew - brzoza, buk, dąb, olcha.

Brzoza: omijaj teraz z daleka trawy, a już niedługo także bylicę. Z pokarmów uważaj na brzoskwinie, gruszki, jabłka, śliwki i inne owoce, które mają pestki (małe lub duże), banany, kiwi, liczi, mango, pomarańcze, marchewkę (surową), pomidory (surowe), seler (również przyprawę), soję, ziemniaki oraz anyż, curry, kminek, kolendrę, paprykę, pieprz, orzechy. Szkodzić ci może również lateks (obecny np. w rękawiczkach, prezerwatywach). Pamiętaj, by każdej wiosny unikać także kwitnących buków, dębów, jesionów, kasztanów, leszczyn, olch, topoli, a także drzew oliwnych.

Bylica: choć dopiero zacznie pylić, już teraz objawy mogą wywoływać u ciebie owoce pestkowe, kiwi, mango, groch, koper, marchewka (surowa), papryka, pomidor (surowy), seler (także przyprawa), anyż, curry, kminek, kolendra, pieprz, orzechy (także orzeszki ziemne), słonecznik, lateks oraz kwiaty margaretki i trawy. Razem z kwitnącą bylicą groźna bywa pyląca w tym samym czasie ambrozja. Następnej wiosny uwaga na brzozę.

Trawy lub zboża: ich omijanie może nie uchronić cię przed przykrymi objawami, jeśli jadasz owoce pestkowe, kiwi, melon, cebulę, pomidor (surowy), seler, produkty zawierające mąkę, ryż, a także jeśli masz kontakt z lateksem.

Ambrozja: za katar, łzawienie oczu i kaszel przed jej kwitnieniem lub po nim odpowiadać mogą owoce mające drobne pestki (gruszki, jabłka), melon, seler, zaś w okresie wiosenno-letnim - jesion, bylica, kwiaty rumianku, oraz lateks.

Dowiedz się więcej na temat: alergia krzyżowa | alergia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje