Uwaga na "nitki" z bananów. Mało kto o tym wie

Zazwyczaj widoczne są pod skórką, ale często pozostają także na miąższu
Zazwyczaj widoczne są pod skórką, ale często pozostają także na miąższu123RF/PICSEL

Zanim znowu wyrzucisz

Banany inne niż wszystkie

Banany "baby". Mają 6-8 cm długości. Są słodsze niż zwykłe i mają delikatniejszą skórkę. Miąższ dojrzałych przypomina w konsystencji budyń. Najlepsze są na surowo. Smażymy je krótko, najlepiej w cieście. Szklankę mleka wymieszaj ze 120 g mąki i jajkiem. Obtocz banany i smaż na oleju na złoto. Można je upiec, owijając folią aluminiową (w skórce) – 5 min w 180 st.
Banany "baby". Mają 6-8 cm długości. Są słodsze niż zwykłe i mają delikatniejszą skórkę. Miąższ dojrzałych przypomina w konsystencji budyń. Najlepsze są na surowo. Smażymy je krótko, najlepiej w cieście. Szklankę mleka wymieszaj ze 120 g mąki i jajkiem. Obtocz banany i smaż na oleju na złoto. Można je upiec, owijając folią aluminiową (w skórce) – 5 min w 180 st.
Plantany. Mają zieloną skórkę, która, gdy dojrzewają, robi się żółta – wtedy są najsłodsze. Zawiera dużo skrobi, która nadaje im mączny smak. Nie jada się ich na surowo. Zielone kroimy na plasterki i smażymy na oleju albo w całości gotujemy w wodzie do miękkości. Żółte najlepsze są upieczone. Obieramy je ze skórki, kroimy na grube plasterki i skrapiamy oliwą. Pieczemy 10 min w 200 st. Tekst pochodzi z magazynu "100 rad".
Plantany. Mają zieloną skórkę, która, gdy dojrzewają, robi się żółta – wtedy są najsłodsze. Zawiera dużo skrobi, która nadaje im mączny smak. Nie jada się ich na surowo. Zielone kroimy na plasterki i smażymy na oleju albo w całości gotujemy w wodzie do miękkości. Żółte najlepsze są upieczone. Obieramy je ze skórki, kroimy na grube plasterki i skrapiamy oliwą. Pieczemy 10 min w 200 st. Tekst pochodzi z magazynu "100 rad".
Banany czerwone. Mają czerwonobrązową skórkę, są krótsze i bardziej pękate niż zwykłe banany. Kremowy miąższ ma słodki, maślany smak. Dojrzałe mają ciemnoczerwoną, sprężystą skórkę z brązowymi plamkami. Najlepsze są na surowo. Możemy je usmażyć – najsmaczniejsze będą na maśle. Są delikatne, więc obrane dobrze jest piec w naczyniu żaroodpornym, np. polane miodem lub czekoladą.
Banany czerwone. Mają czerwonobrązową skórkę, są krótsze i bardziej pękate niż zwykłe banany. Kremowy miąższ ma słodki, maślany smak. Dojrzałe mają ciemnoczerwoną, sprężystą skórkę z brązowymi plamkami. Najlepsze są na surowo. Możemy je usmażyć – najsmaczniejsze będą na maśle. Są delikatne, więc obrane dobrze jest piec w naczyniu żaroodpornym, np. polane miodem lub czekoladą.

Na dobre trawienie

"Ewa gotuje": Granola z bananem i jogurtem oraz batoniki kokosowePolsatPolsat
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?