Uważaj na to, co jesz, gdy bierzesz leki
Niektóre pokarmy mogą opóźniać lub wzmagać działanie lekarstw. Dlatego, gdy stale zażywasz środki na jakąś dolegliwość, sprawdź, czego unikać w swoim codziennym jadłospisie.
Przy nadciśnieniu
Produkty, które mogą szkodzić:
Bekon, masło, smażone jajka i inne produkty bogatotłuszczowe, bo zwiększają stężenie i wchłanianie leku (co może grozić przedawkowaniem).
Produkty mleczne - one z kolei osłabiają wchłanianie składników leku, gdyż tworzą z nimi nierozpuszczalne sole.
Pomarańcze, grejpfruty, pomelo, bo blokują enzymy odpowiedzialne za przyswajanie leków na ciśnienie (np. zawierających folodypinę).
Czosnek, bo obniża ciśnienie i jedzony często może prowadzić nawet do omdleń (jeśli zażywasz równocześnie leki obniżające ciśnienie).
Herbata miętowa (i suplementy z miętą), bo powoduje wzrost stężenia leków i może nadmiernie obniżyć ciśnienie.
Przy chorobach serca
Produkty, które mogą szkodzić:
Płatki owsiane i otręby, bo zmniejszają wchłanianie składników leków (np. tych zawierających naparstnicę).
Kawa, cola, napoje energetyczne, bo nasilają działanie leków, np. acardu i aspiryny.
Herbata (gdyż tanina osłabia wchłanianie żelaza, co utrudnia leczenie niedokrwistości).
Sok grejpfrutowy - uniemożliwia metabolizm leków.
Kapusta, brukselka, brokuły, szpinak, gdyż zawierają dużo witaminy K, która zwiększa krzepliwość krwi.
Suplementy z dziurawcem i żeń-szeniem: osłabią działanie leków przeciwzakrzepowych.
Przy osteoporozie
Produkty, które mogą szkodzić:
Mleko i wyroby mleczne - przez 2 godziny po spożyciu leków, ponieważ te produkty zaburzają wchłaniane leków.
Mocno słone produkty (np. chipsy, sery typu feta, produkty wędzone, marynaty i gotowe sosy), gdyż nadmierna ilość soli w diecie może powodować "wypłukiwanie" wapnia z organizmu.
Kawy - zwłaszcza tuż przed i po zażyciu leku, bo kofeina wchodzi w reakcję między innymi z kwasem alendronowym obecnym w preparatach na osteoporozę i osłabia działanie tego składnika.
Suplementy witaminowe z magnezem lub żelazem - również zakłócają prawidłowe wchłanianie składników leków na osteoporozę.
Przy chorobach tarczycy
Produkty, które mogą szkodzić:
Soja i wyroby na jej bazie, bo zawierają izoflawony ("hormony" roślinne), które zmniejszają wchłanianie leków.
Rośliny kapustne na surowo - różne rodzaje kapusty, kalafior, brokuły, ponieważ zawierają goitrogeny. Są to substancje, które hamują wchłanianie składników leków stosowanych przy niedoczynności tarczycy. Utrudniają również wchłanianie jodu z pożywienia i z suplementów stosowanych np. przy nadczynności tarczycy.
Suplementy żelaza oraz magnezu, gdyż obniżają działanie leków (np. lewotyroksyny stosowanej przy niedoczynności tarczycy).
Lekarze ostrzegają
Nie popijaj lekarstwa herbatą, kawą ani mlekiem. Te napoje mogą zaburzać wchłanianie wielu składników preparatu. Gorące płyny mogą również osłabiać skuteczność wielu preparatów leczniczych.