Reklama

Uzależnia bardziej niż alkohol. Dlaczego?

Pizza, czekolada, chipsy, ciastka i lody - to zdaniem naukowców najbardziej uzależniające dania. Choć pojęcie uzależnienia od jedzenie, budzi wiele kontrowersji, istnieje coraz więcej dowodów na to, że wysoko przetworzona żywność działa jak narkotyk.

W najnowszym badaniu na temat uzależnienia od jedzenia, dr Nicole Avena z Icahn School of Medicine wykazała, że niektóre postawy i zachowania względem niektórych produktów spożywczych wskazują na wzorce typowe dla uzależnienia.

Aby zweryfikować, które produkty stanowią największe zagrożenie, dr Avena posłużyła się skalą uzależnienia od jedzenia YFAS (YaleFood Addiction Scale) - opracowana na podstawie serii pytań, skala pozwala oszacować, w jakim stopniu badany nadużywa konkretnych pokarmów, jak również, jakie reakcje wywołuje odstawienie wskazanych produktów.

Reklama

Specjalistka przebadała ponad 500 osób, na podstawie analiz wskazała na produkty, które uzależniają najbardziej. Na szczycie listy znalazła się pizza, następnie czekolada, chipsy, ciastka i lody. Produkty, które mają największy wpływ na psychiczny i fizyczny dyskomfort, to produkty, które są wysoko przetworzone lub te, które mają dużą zawartość tłuszczów i cukru.

"Liczne badania wskazują, że wysoko przetworzona żywność może prowadzić do zachowań i zmian w mózgu, które pozwalają zdiagnozować uzależnienia, takie jak w przypadku narkotyków i alkoholu" - powiedziała w rozmowie z "Huffington Post" dr Nicole Avena.

Choć o uzależnieniu od jedzenia mówi się coraz częściej, wciąż konieczne są dalsze badania. Dzięki temu diagnoza będzie pozwalała na podjęcie leczenia jak w przypadku innych uzależnień.

"Badania mogą pomóc zmienić nasze podejście do leczenia otyłości. Dziś, jeśli ktoś podejrzewa u siebie uzależnienie od jedzenia, lekarze nie są w stanie tego zdiagnozować i wskazać właściwej metody leczenia" - dodaje dr Avena.

W swoim badaniu dr Avena wykazała również produkty, które uzależniają najmniej. Wśród nich znalazły się: ogórki, marchew, fasola, jabłka i brązowy ryż.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama