Wakacje na diecie?
Jak powinniśmy odżywiać się w trakcie urlopu? Czy wakacje to odpowiedni okres na to, aby szczególnie dbać o swoją wagę, czy może przeciwnie - odpoczywając od pracy i codziennych obowiązków, jednocześnie powinniśmy odpoczywać od ciągłego myślenia o diecie?
W jaki sposób Polacy odżywiają się podczas wakacji? - odpowiedzi na te pytania wśród 300 respondentów w wieku 18-50 lat poszukiwał Instytut Badania Opinii RMF FM.
Jeść wszystko czy nie jeść? - oto jest pytanie
Polacy nie są jednoznacznie zdecydowani, czy w czasie wakacji powinno się jeść wszystko, na co ma się ochotę (przyjmując, że okres wakacji to czas wypoczynku, relaksu i nieprzejmowania się niczym, co ogranicza nas na co dzień, w tym także dietą), czy może - przeciwnie - w okresie letnim powinno się szczególnie zdrowo odżywiać i dbać o to, co się je.
W wynikach sondażu Instytutu Badania Opinii RMF FM zanotowano nieznaczną przewagę odpowiedzi skłaniających się ku drugiej spośród tych możliwości. Blisko 53 proc. badanych uznało, że w czasie wakacji powinniśmy odżywiać się jeszcze zdrowiej niż zwykle, gdyż wakacje to doskonały okres na to, aby szczególnie dbać o siebie.
Ponad 45 proc. badanych jest przeciwnego zdania, twierdząc, że wakacje są czasem odpoczynku i relaksu, a zatem właśnie wtedy powinniśmy móc pofolgować sobie także z dietą i jeść wyłącznie to, na co mamy ochotę.
Przekonanie o tym, że wakacje i lato sprzyjają dbaniu o siebie, zwłaszcza w kategorii odżywiania, potwierdza opinia ponad 61 proc. ankietowanych, którzy uważają, że wakacje są dobrym okresem na to, aby podjąć postanowienie o odchudzaniu się. Nieco ponad 35 proc. jest przeciwnego zdania.
Konserwy, McDonald's czy egzotyczne przysmaki?
Wyjazd wakacyjny w nowe, nieznane miejsce może być okazją nie tylko do odkrywania nowych rejonów, podziwiania zabytków i krajobrazu, ale może także stać się doskonałym pretekstem do spróbowania miejscowej kuchni. W kwestii wyżywienia podczas urlopu, respondenci Instytutu Badania Opinii RMF FM stawiają raczej na nowe doznania kulinarne niż na oszczędność.
Blisko 63 proc. ankietowanych uznało, że podczas wakacji w egzotycznym państwie zdecydowanie wybraliby miejscową kuchnię i regionalne przysmaki. Największymi zwolennikami eksperymentowania kulinarnego podczas wakacji okazali się najmłodsi badani, w wieku 18-29 lat.
Blisko 77 proc. z nich uważa, że w trakcie wakacji powinno się koniecznie spróbować kuchni z regionu, w którym się wypoczywa. Tego samego zdania jest 61 proc. osób w wieku 30-39 lat i 52 proc. osób w wieku 40-50 lat.
Zdecydowanie mniej ankietowanych zadeklarowało, że podczas wyjazdu na urlop do egzotycznego kraju preferowaliby wyżywienie w popularnych sieciach restauracyjnych, gdzie serwuje się znane i sprawdzone jedzenie. Za stołowaniem się w znanych sieciach restauracyjnych opowiada się co czwarty ankietowany, w tym, przede wszystkim, najstarsi badani, w wieku 40-50 lat.
Niecałe 14 proc. respondentów, w zakresie wyżywienia podczas urlopu, postawiłoby raczej na wersję oszczędną (i zarazem najbardziej "bezpieczną"). W tej grupie znalazły się osoby, które na wakacje zabrałyby ze sobą jedzenie z Polski: konserwy i zupki w proszku.