Reklama

Reklama

Warzywa i owoce tylko pięć razy dziennie

Więcej niż pięć codziennie spożywanych porcji warzyw i owoców nie daje dodatkowych korzyści zdrowotnych - informuje eksperci. Specjaliści od żywienia od dawna zalecają pięć 80-gramowych porcji warzyw i owoców dziennie.

Większości osób udaje się osiągnąć najwyżej cztery. Pojawiły się opinie, że jeszcze lepiej jeść warzywa i owoce 7 a nawet 10 razy dziennie. Aby je zweryfikować, zespół badaczy z Harvard School of Public Health w Bostonie przeanalizowali wyniki 16 przeprowadzonych na szeroką skalę badań z Azji, Europy i USA.

Reklama

W sumie objęły one ponad 833 tysiące ludzi, z których 56 000 zmarło w okresie obserwacji.

Okazało się, że wprawdzie każda dodatkowa porcja warzyw i owoców spożywana codziennie zmniejszała o 5 proc. ryzyko przedwczesnej śmierci, zwłaszcza z powodu choroby serca, ale powyżej pięciu porcji efekt ten już nie występował.

Spożywane owoce i warzywa mogą być świeże, konserwowane, mrożone, suszone lub w postaci soku. Jednak ziemniaki i maniok się nie liczą, ponieważ zawierają głównie skrobię.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje