Warzywo idealne na czas pandemii
Buraki wzmacniają odporność organizmu na wszelkiego rodzaju wirusy. W ciężkich stanach chorobowych mogą znacznie złagodzić ich przebieg. Koniecznie włączmy je do diety w czasie pandemii.
Najwięcej dla zdrowia zyskamy zjadając surowe buraki. Możemy je śmiało serwować zarówno w surówkach, jak i sokach.
Doskonałą wersją dla wzmocnienia systemu immunologicznego i pracy układu pokarmowego jest też korzystanie z kiszonych buraków.
Co w nich najcenniejszego?
Buraki są skarbnicą wartości odżywczych, działają odkwaszająco, a co najważniejsze, zachowują swoje właściwości niezależnie od formy podania.
Zawierają barwnik zwany antocyjanem, który występuje również w czerwonym winie.
Z uwagi na wysoką zawartość żelaza są idealnym produktem krwiotwórczym, stąd polecane są jako profilaktyka, a także w leczeniu anemii.
Buraki to też cenne źródło przeciwutleniaczy i kwasu foliowego, szczególnie istotnego dla kobiet planujących macierzyństwo, jak i ciężarnych.
***
#POMAGAMINTERIA Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!