Ważny suplement
Jesteś w ciąży? Pamiętaj o kwasie foliowym.
Każda kobieta w ciąży powinna przyjmować kwas foliowy. Jest on bowiem odpowiedzialny za rozwój układu nerwowego dziecka.
Już jego nazwa powinna nam podpowiedzieć, po co należy sięgać. Łacińskie "folium" oznacza bowiem "liść", chodzi przede wszystkim o zielone warzywa liściaste, takie jak: szpinak, brokuły, sałata czy kapusta włoska.
Ważną rolę w jadłospisie odgrywają także pomarańcze i banany. Zamiast białego pieczywa warto sięgnąć po pełnoziarniste, które zawiera więcej błonnika, witamin i minerałów.
Jak go nie tracić?
Kwas foliowy ginie w wysokiej temperaturze, dlatego warzywa należy gotować krótko - nie wylewajmy wody, kiedy je odcedzamy. Może być w niej niemal 90 proc. kwasu foliowego. Warto wykorzystać ją jako bazę do zrobienia sosu.