Wiązówka na odchudzanie
Łagodnie wyreguluje przemianę materii.
Zawiera flawonoidy, glikozydy, olejki etryczne, garbniki, wanilinę i wolny kwas salicylowy. Dzięki temu działa przeciwzapalnie, odkażająco i przeciwbólowo. Przyspiesza też trawienie i oczyszczanie organizmu.
Jak przygotować?
Napar
2 łyżki suszonych kwiatów wiązówki błotnej (50 g/ 2,70 zł) zalej szklanką gorącej wody. Przykryj naczynie, odstaw na 30 min i przecedź.
Odwar
2 łyżki kwiatów zalej szklanką letniej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 min. Zastaw naczynie z ognia, przykryj i odstaw na 15 min. Przecedź.
Nalewka
1 szklankę kwiatów wsyp do słoika i zalej 1,5-2 szklankami alkoholu 40 proc. lub wina wytrawnego. Zamknij i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 2 tygodnie (raz dziennie wstrząśnij). Potem przecedź np. przez papierowy filtr do kawy, przelej do butelki i zakorkuj. Przechowuj w ciemnej szafce do roku.
Na co pomoże i jak stosować
Nadwaga i nadkwasota
Reguluje wydzielanie enzymów trawiennych, przyspiesza trawienie, ułatwia wydalanie toksyn i przyspiesza przemianę materii. Dodatkowo zapobiega nadkwasocie.
Gdy chcesz zrzucić wagę, pij po 1 szklance naparu 3-4 razy dziennie 20 min przed posiłkiem lub po 1 łyżce nalewki 3 razy dziennie przez 2-3 tyg. Przy nadkwasocie pij po pół szklanki naparu 3 razy dziennie przez 8-15 dni.
Przeziębienia
Wiązówka ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Podawana jest jako środek napotny, przez co obniża gorączkę. Przy grypie łagodzi też bóle mięśni.
Pij po 1 szklance naparu 3-6 razy dziennie lub 1-2 łyżki nalewki 3 razy dziennie przez 5-8 dni. Naparem lub odwarem płucz gardło 4-6 razy dziennie przez 4-6 dni.