Reklama

Winogrona wzmocnią twoją odporność

Już Hipokrates porównywał walory lecznicze winogron do właściwości miodu.

Leczono nimi choroby układu pokarmowego, chroniczne zaparcia, skaleczenia i rany. Są niezastąpione jesienią, ponieważ zwiększają odporność organizmu. Powstała nawet lecznicza dieta zwana ampeloterapią.

Winogrona zawierają dużo potasu, który ma korzystny wpływ na pracę serca, układu krwionośnego oraz działa moczopędnie. Są również bogate w fosfor i wapń - główne czynniki budulcowe kości i zębów oraz działają odżywczo na mózg, w magnez i chlor - regulujące pracę systemu nerwowego. Z witamin znajdziemy w nich korzystnie wpływającą na oczy witaminę A i witaminy z grupy B (łagodzące stresy), Zawierają także żelazo (dobre dla anemików) i jod, potrzebny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Reklama

Winogrona wzmacniają system odpornościowy, dlatego nie powinny ich sobie żałować dzieci, kobiety w ciąży, osoby ciężko pracujące fizycznie, sportowcy oraz wszyscy, którzy czują się wyczerpani i osłabieni. Są niezwykle przydatne w leczeniu nadciśnienia, reumatyzmu i chorób skórnych oraz łagodzą objawy chorób wątroby.

Można stosować sok z winogron na dolegliwości trawienne, zaparcia, przy zatruciach np. lekarstwami, na kamienie żółciowe (pobudzają wydzielanie żółci).

Winogrona powinno się jeść ze skórką i pestkami. W skórce winogron występuje składnik - resveratrol, który hamuje zlepianie się płytek krwi i podnosi poziom korzystnego cholesterolu HDL oraz działa antynowotworowo. Ciemne winogrona są zdrowsze od jasnych, ponieważ mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Nie poleca się winogron cukrzykom oraz osobom z nadwagą.

MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: winogrono | odporność | winogrona
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy