Wiosenna dieta: Co powinno się w niej znaleźć?
Wraz z wiosną w naszej głowie rodzą się nowe plany i postanowienia. Do tych najpopularniejszych należą niewątpliwie zmiana nawyków żywieniowych i zgubienie zimowych kilogramów. Pomoże nam w tym prawidłowo zbilansowany wiosenny jadłospis. Jakie produkty powinny się w nim znaleźć? Przede wszystkim te dodające energii, bogate w wartości odżywcze, a jednocześnie wspomagające spalanie tłuszczu. Oto kilka naszych propozycji.
Mięso i ryby to oczywiście propozycja dla mięsożerców. Produkty te bogate są w białko oraz cenne dla naszego organizmu minerały. W rybach znajdziemy również spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które, między innymi, wykazują właściwości hamujące rozwój nowotworów. Obniżają również ciśnienie i pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.
Nieodłącznym elementem wiosennej diety są warzywa. Trudno się dziwić, bo to bogactwo witamin i minerałów. Są potrzebne do prawidłowej przemiany materii, a także utrzymania dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci. Jedzmy zatem warzywa w różnych formach: sałatkach, zupach, koktajlach, etc. Wyjdzie nam to na zdrowie!
Nic tak dobrze nie oczyszcza organizmu z toksyn, jak świeżo wyciskane soki. Przygotujemy je zarówno z owoców, jak i z warzyw. Świeże soki to bomby witaminowe. Zapewniają naszemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie i chronią go przed chorobami. Soki to również naturalny środek na młodość. Dzięki zawartym w nich witaminom i minerałom wyglądamy pięknie i młodo. Oczywiście pod warunkiem, gdy pijemy je regularnie.
Suszone owoce
W wiosennej diecie nie powinno zabraknąć również suszonych owoców, które są doskonałymi źródłami energii, a ponadto, przyspieszają spalanie tłuszczu. Garść suszonych śliwek lub rodzynek dziennie doda nam potrzebnej energii.
Wiosna to czas nowych wyzwań i zmian. To również okazja na zmianę stylu życia, a przede wszystkim na zmianę jadłospisu. Warto się na nie zdecydować!