Wiosenny sok brzozowy na wzmocnienie
Pozyskuje się go wtedy, gdy po zimie drzewa budzą się do życia i zaczynają w nich krążyć soki. Są one bogate w składniki, które wzmacniają organizm, łagodzą przykre skutki wiosennego przesilenia.
Środek ten jest szczególnie polecany rekonwalescentom i osobom w wieku podeszłym. Można go przechowywać w lodówce do 4 dni. Pić 4 razy dziennie między posiłkami po pół szklanki. W czasie kuracji warto spożyć do 15 litrów. Podajemy najprostszy sposób pozyskania soku.
Nachyloną ku ziemi lub rosnącą poziomo gałązkę brzozy (ok. 2 cm średnicy) przeciąć ukośnie. Nałożyć na nią butelkę (może być plastikowa), przywiązać ją tak, by nie spadła pod wpływem wiatru czy ciężaru. W ciągu doby z jednej gałązki może nakapać ok. 1 l słodko-kwaśnego płynu.