Witaminy i minerały: Ile ich potrzebujesz?
Sekret dobrej kondycji tkwi w odpowiednio zbilansowanej diecie. Ale co tak naprawdę musi znaleźć się w naszym menu, by dostarczyło nam niezbędnych składników?
Witamina A dla ochrony
Tak działa: wzmacnia odporność, chroni przed działaniem wolnych rodników, dba o wzrok, obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga tarczycę.
Dzienna norma: 700 μg (mikrogramów).
Jedz: pół marchewki (50 g) lub pół szklanki (ok. 100 g) gotowanego szpinaku albo 7 suszonych moreli.
Gdy jej brakuje: możesz źle widzieć o zmroku, mieć infekcje, objawy kłopotów z tarczycą
Fosfor dba o serce
Tak działa: reguluje pracę serca, ważny także dla kości i zębów oraz wzrostu.
Dzienna norma: 700 mg.
Jedz częściej i więcej: chudego sera twarogowego, gotowanej białej fasoli.
Gdy go brakuje: możesz być m.in. osłabiona, uskarżać się na brak apetytu i bóle mięśniowo-kostne.
Witamina B i... spokój
Tak działa: wspomaga układ nerwowy, chroni przed niedokrwistością, nadciśnieniem i miażdżycą.
Dzienna norma: B2 1,1 mg, B6 1,3 - 1,6 mg, B12 2,4 μg.
Jedz częściej i więcej: żółtego sera, mleka, orzechów włoskich.
Gdy jej brakuje: jesteś apatyczna, masz zajady, nie możesz spać.
Chrom, by nie przytyć
Tak działa: reguluje apetyt i zmniejsza łaknienie, zapewnia prawidłową przemianę glukozy i jej zdrowe stężenie we krwi, zapobiega miażdżycy.
Dzienna norma: 25 μg.
Jedz częściej i więcej: gotowanych ze skórką ziemniaków (plus szczypta pieprzu), do tego... szklanka piwa.
Gdy go brakuje: jesteś zmęczona, masz wzmożony apetyt i łaknienie, często łapiesz infekcje.
Witalność z witaminy C
Tak działa: zapewnia młody wygląd i chroni przed miażdżycą oraz nowotworami, pomaga we wchłanianiu żelaza, działa też na organizm odtruwająco, zwiększa odporność.
Dzienna norma: ok. 75 mg.
Jedz częściej i więcej: czerwonej papryki, pomarańczy świeżej natki pietruszki.
Gdy jej brakuje: cierpisz na częste przeziębienia, jesteś ciągle wyczerpana, możesz mieć też problemy z dziąsłami.
Piękne włosy? Podziękuj biotynie
Tak działa: witamina H jest niezbędna dla ładnego wyglądu skóry i włosów, przyspiesza gojenie ran, zapewnia też przypływ energii.
Dzienna norma: ok. 30 μg.
Jedz częściej i więcej: orzechów włoskich lub ziemnych albo migdałów.
Gdy jej brakuje: twoja czupryna się przerzedza, skóra staje się blada i wysuszona, możesz też zauważyć na twarzy liczne niedoskonałości (wykwity).
Mocne zęby i kości? Witamina D
Tak działa: ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, stoi na straży mocnych kości oraz zdrowych zębów, korzystnie wpływa też na nasz stan psychiczny.
Dzienna norma: 18-30 lat: ok. 5 μg (200 j.m.), po 30. r.ż.: 10 μg (400 j.m.), po 51. r.ż.: 15 μg (600 j.m.).
Jedz częściej i więcej: gotowanego lub smażonego łososia, wędzonej makreli lub śledzia.
Gdy jej brakuje: kości stają się łamliwe, psują się zęby.
Witamina E kontra nowotwór
Tak działa: ten jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy chroni komórki przed uszkodzeniami, które w przyszłości mogłyby doprowadzić np. do raka. Reguluje też poziom cholesterolu, zapewnia ładną skórę i mniej bolesne miesiączki.
Dzienna norma: ok. 8 mg.
Jedz częściej i więcej: oleju słonecznikowego, nasion słonecznika albo pestek dyni.
Gdy jej brakuje: skóra traci elastyczność, może też się łuszczyć. Układ krążenia sprawia kłopoty.
Witamina K jak krzepliwość
Tak działa: odpowiada za dobre krzepnięcie krwi, np. gdy dojdzie do zranienia. Naukowcy podejrzewają, że może też chronić przed osteoporozą i hamować rozrost raka.
Dzienna norma: ok. 55 μg.
Jedz częściej i więcej: gotowanego kalafiora lub różyczek brokuła.
Gdy jej brakuje: masz skłonność do siniaków i krwawień z nosa, trudności z zatamowaniem tych ostatnich np. po zranieniu.
Uniwersalny magnez
Tak działa: niezbędny jest naszym mięśniom, kościom i... nerwom.
Dzienna norma: ok. 320 mg.
Jedz częściej i więcej: chleba razowego, płatków owsianych, otrębów pszennych.
Gdy go brakuje: drżą ci mięśnie, masz nudności i biegunki, brakuje ci apetytu.
Wapń skończy z alergią
Tak działa: zapobiega uczuleniom, wzmacnia kości i zęby.
Dzienna norma: 18-50 lat: 1000 mg, pow. 50. r.ż.: 1300 mg.
Jedz częściej i więcej: żółtego sera, mleka, gotowanych brokułów.
Gdy go brakuje: cierpisz na skurcze oraz podwyższone ciśnienie krwi, kości stają się kruche.
Na wysokie ciśnienie pomoże potas
Tak działa: równoważy działanie sodu, pomagając organizmowi pozbyć się go z moczem, a także obniżając ciśnienie krwi i rozkurczając naczynia krwionośne.
Dzienna norma: ok. 4,7 g.
Jedz częściej i więcej: pomarańczy, suszonych moreli, gotowanych ziemniaków, szpinaku, pomidorów.
Gdy jej brakuje: możesz mieć wrażenie, że twoje serce nieregularnie pracuje, kończyny są obrzęknięte.
Cynk powie stop cukrzycy
Tak działa: reguluje układ odpornościowy, zawiaduje insuliną i pomaga ustrzec się cukrzycy.
Dzienna norma: ok. 8 mg.
Jedz częściej i więcej: wołowiny, sezamu, dzikiego ryżu.
Gdy go brakuje: na paznokciach pojawiają się białe plamy, a na skórze wysypka. Tracisz włosy i... apetyt.
Żelazo dostarczy ci... tlenu
Tak działa: umożliwia zaopatrywanie komórek w tlen!
Dzienna norma: 18-50 lat: 18 mg, pow. 50. r.ż.: 10 mg.
Jedz częściej i więcej: wątróbki drobiowej, gotowanego szpinaku, gotowanych buraków.
Gdy go brakuje: jesteś osłabiona i zmęczona.
Dieta specjalna, czyli czego brakuje...
Zmęczonym, po chorobie
Organizm potrzebuje wtedy wielokierunkowego wsparcia. Oprócz lekkostrawnych, zbilansowanych posiłków pomoże mu na przykład:
witamina K - zwłaszcza, gdy podawany był antybiotyk. Jest w: ciemnozielonych owocach i warzywach;
magnez - wspomaga m.in. wchłanianie substancji odżywczych, uwalnianie energii, działanie układu nerwowego. Jest w: kakao, słoneczniku;
witamina A - wzmacniająca odporność. Jest w: wątróbce drobiowej, oleju z wątroby dorsza, maśle i śmietanie.
Seniorom
Jesień życia niesie kilka witaminowo-minerałowych pułapek. Po pierwsze, organizm słabiej takie składniki przyswaja. Po drugie, seniorzy rezygnują z niektórych produktów ze względu na np. kłopoty z gryzieniem i trawieniem (w ich diecie z tego powodu często brakuje warzyw i owoców). Efekt? Nasi nestorzy mogą być narażeni na braki:
witaminy E - jej niedobór może przyspieszać proces starzenia się i zwiększać ryzyko zachorowania na wiele chorób. Jest w: oleju słonecznikowym, pomidorach, migdałach;
witaminy C - gdy jest jej mało, może rozwijać się miażdżyca. Jest w: dzikiej róży, papryce, czarnej porzeczce;
witaminy D - jej braki powodują odwapnienie i łamliwość kości. Jest w: oleju z wątroby dorszy, śledziach.
Odchudzającym się
Jadłospis układany przez dietetyka powinien zaspokajać wszystkie potrzeby organizmu. Gorzej, gdy odchudzamy się samodzielnie, najgorzej zaś - gdy stawiamy na tzw. monodiety, oparte o jeden rodzaj produktów. Większość diet zakłada znaczne ograniczenie spożywanych porcji, a za tym mogą iść niedobry na przykład:
witaminy B - zwłaszcza, gdy stosujesz dietę jarską. Jest w: ekstrakcie z drożdży, płatkach (owsianych i zbożowych);
wapnia - jest w: parmezanie, sezamie, fecie, migdałach;
żelaza - jest w: natce pietruszki, soczewicy (zielonej i brązowej), soi;
cynku - jest w: wątróbce cielęcej, otrębach, pestkach dyni, orzeszkach: pinii, pekan oraz nerkowca.
Co za dużo, to niezdrowo!
W trosce, by nie narazić się na brak witamin, łatwo jest przedobrzyć. Hiperwitaminoza jest tak groźna, jak awitaminoza.
1. Przedawkowanie dotyczy przede wszystkim witamin: A, E, D I K. Organizm kumuluje je w większej ilości, niż potrzebuje. Nadmiar witaminy A może skutkować nudnościami, utratą apetytu, świądem, oczopląsem. Groźne może być też skrajne przedawkowanie witaminy D, prowadzące nawet do niewydolności nerek i śpiączki.
2. Chętnie przyjmowana jesienią witamina C - jej nadmiar usuwany jest z moczem, ale ilości powyżej 6 g dziennie mogą powodować m.in. biegunkę.
3. Błonnik może utrudniać przyswajanie np. żelaza, magnezu, jak i wywoływać np. zaparcia.
Jak postępować z żywnością?
Pierwszy krok to dobry wybór. Warzywa, owoce, nasiona, płatki - dobrze, by były ekologiczne. Jarzyny i owoce powinny być świeże, bez oznak długiego przechowywania. W domu trzymaj je w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. To ważne zwłaszcza w przypadku produktów zawierających: witaminę B, C, chrom i fosfor. Kontaktu z tlenem nie lubią zaś te zawierające witaminę E.
Duś, nie wylewaj!
Najlepiej jeść warzywa surowe. Jeśli z jakichś względów (np. zdrowotnych) wybierasz jarzyny gotowane, duś je na odrobinie wody (bo wraz z tą odlewaną tracą bardzo dużo cennych składników). Najlepiej: szybko umyć produkty pod zimną wodą, włożyć je do małej ilości wrzącej wody i koniecznie przykryć (ta zasada nie dotyczy warzyw kapustnych i strączkowych).