Reklama

Witaminy i minerały, które pomagają schudnąć

Odchudzanie to żmudny i długotrwały proces, który często wymaga wielu wyrzeczeń. Najczęstszą przyczyną nadwagi i otyłości jest niezdrowa i zbyt kaloryczna dieta, a także brak regularnej aktywności fizycznej. Zmiana stylu życia jest więc kluczowa, by móc cieszyć się szczupłą sylwetką. Warto pamiętać o tym, by dieta odchudzająca była zbilansowana – popularne diety cud czy głodówki mogą nam wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym proces redukcji tkanki tłuszczowej będzie nieco szybszy. Sprawdź, które witaminy i minerały włączyć do diety, by przyspieszyć metabolizm i łatwiej chudnąć.

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B biorą udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie – także metabolicznych. Dzięki nim komórki naszego ciała mogą czerpać energię z pożywienia. Ich duża ilość utrudnia więc magazynowanie nadmiaru kalorii w postaci tkanki tłuszczowej. Witaminy z grupy B są też niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Gruczoł ten reguluje tempo przemiany materii, gdy zaczyna szwankować, często przybieramy na wadze i stale odczuwamy zmęczenie. Witaminy z grupy B są pomocne w odchudzaniu także w związku z inną kwestią. Poprawiają kondycję skóry i zmniejszają ryzyko jej chorób, co jest częstym skutkiem ubocznym w trakcie diety odchudzającej. Najwięcej witamin z grupy B znajdziemy w roślinach strączkowych, drobiu, rybach, nabiale i jajach.

Reklama

Witamina C

Witamina C odgrywa kluczową rolę w procesach metabolizowania węglowodanów i tłuszczów. Jej duże ilości przyjmowane po wysiłku fizycznym wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Witamina C jest też silnym przeciwutleniaczem, który ujędrnia skórę i spowalnia procesy starzenia się. Dlatego do diety warto włączyć cytrusy, natkę pietruszki, porzeczkę, paprykę czy jarmuż.

Witamina D

Podejrzewa się, że witamina D znacznie ułatwia odchudzanie zwłaszcza w początkowej fazie. Przede wszystkim hamuje napady głodu i na dłużej zapewnia uczucie sytości. To jednak nie koniec jest dobroczynnych właściwości. Zmniejsza też wydzielanie hormonu stresu i innych hormonów odpowiedzialnych za szybsze magazynowanie tkanki tłuszczowej, zwłaszcza tej w okolicy brzucha. Witaminę D przyswajamy przebywając na słońcu, a także poprzez żywność: tłuste ryby morskie i oleje roślinne.

Chrom

Chrom jest jednym z cenniejszych pierwiastków w trakcie odchudzania się. Zwiększa wrażliwość komórek na insulinę i chroni przed odkładaniem się nadmiaru węglowodanów w postaci tkanki tłuszczowej. Ułatwia też wykorzystywanie energii przez komórki naszego ciała i wpływa na zwiększenie produkcji serotoniny – hormonu, który poprawia nastrój i hamuje apetyt.

Jod

Jod jest niezbędny dla dobrej pracy tarczycy i chroni nas przed niedoczynnością tego gruczołu. Odpowiada też za wiele procesów przemiany materii, a przede wszystkim termogenezę. Oznacza to, że stymuluje organizm do zużywania większej ilości energii na procesy trawienia i spalania tłuszczu. W ten sposób znacznie przyspiesza metabolizm. Najwięcej jodu znajdziemy w jodowanej soli kuchennej (nie powinno się jej jednak spożywać zbyt dużo, bo podnosi ciśnienie i zatrzymuje wodę w organizmie), rybach morskich i owocach morza, a także produktach mlecznych. Przyswajanie jodu utrudniają niektóre warzywa, np. brukselka, kalafior, kapusta czy rzodkiew.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jak schudnąć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy