Witaminy - jedz na zdrowie i zapobiegaj niedoborom!
Organizm ludzki to sprawnie działająca maszyna, każdego dnia krew transportuje do jego narządów niezbędne witaminy, pierwiastki i sole mineralne. Już niewielkie niedobory tych składników mogą przyczynić się do poważnych chorób, a nawet śmierci!
Witaminy to związki chemiczne niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu, warto wiedzieć co jeść, by uniknąć niedoborów zagrażających naszemu zdrowiu.
Szczególnie cenne dla wegetarian oraz wegan. Niezbędne w procesach tworzenia nowych komórek w organizmie.
B1 zwana również tiaminą - usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśniowego. Znajdziemy ją w płatkach owsianych, orzechach laskowych, fasoli, szparagach i warzywach liściastych. Spore jej zasoby znajdują się w produktach mięsnych, głównie wątróbce oraz kurczaku. Objawy niedoboru tiaminy to skurcze i bóle mięśni, niedowłady, problemy z trawieniem oraz słabość i uczucie chronicznego zmęczenia.
B2 zwana ryboflawiną - odgrywa rolę w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, opiekuje się systemem nerwowym i wzmacnia odporność. Znajdziemy ją w nabiale, jajach, zielonych warzywach oraz liściach, rybach i mięsie. Niedobór ryboflawiny zwiastować mogą bóle mięśniowe, schorzenia układu nerwowego oraz oczu.
B3, inaczej niacyna - tworzy czerwone ciałka krwi, wpływa na pracę układu nerwowego, pomaga zwalczać bezsenność oraz bóle głowy. Dba również o nasze włosy, cerę oraz wzrok. Gdy niacyny brakuje w naszym organizmie możemy borykać się z bezsennością, depresją oraz chorobami skóry.
B5 zwana kwasem pantotenowym - pomaga w procesie odtruwania organizmu, wzmacnia również układ nerwowy oraz pokarmowy. Występuje obficie w mięsie, nabiale, orzechach, pestkach, ale również bananach i zielonych warzywach. Objawami niedoboru B5 są skurcze oraz bóle mięśni, popękane kąciki ust oraz uczucie chronicznego zmęczenia.
B6 nazywana również pirydoksyną - pełni znaczącą rolę w procesie odchudzania, wspomaga układ nerwowy. Obficie występuje w mięsie oraz rybach, ale również ziemniakach. Skutki niedoboru B6 możemy zaobserwować głównie na naszej skórze - popękane kąciki ust, czy schorzenia jamy ustnej to najczęstsze objawy. Bezsenność, chroniczne zmęczenie oraz schorzenia układu nerwowego również powinny skłonić nas do zbadania poziomu B6 w organizmie.
B9, inaczej kwas foliowy - tą witaminę zna każda przyszła mama. Ma znaczący wpływ na kształtowanie się układu nerwowego oraz mózgu. Odpowiedni jej poziom w organizmie chroni przed anemią. Najlepsze jej źródła to wszelkie zielone warzywa oraz liście, wątróbka, nabiał oraz jajka. Niedobory kwasu foliowego powodują niedokrwistość, chroniczne zmęczenie, a nawet zagrożenia płodu.
B12, kobalamina - jej niedoborami straszeni są głównie wegetarianie oraz weganie. Występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego - mięsie, nabiale oraz jajkach. W przypadku diety wegańskiej niezbędna jest jej suplementacja.
Nasza królowa odporności, ratuje nas jesienią i walczy z grypą zimową porą. Jest również doskonałym antyutleniaczem. Witaminę C znajdziemy w papryce, cytrusach, owocach leśnych oraz zielonych warzywach i liściach. Przy niedoborach witaminy C pojawiają się bóle mięśni i stawów, senność i chroniczne zmęczenie oraz znaczny spadek odporności.
Podobnie jak jej poprzedniczka wzmacnia odporność. Opiekuje się naszym wzrokiem, kośćmi oraz zębami. Piękne i zdrowe włosy, paznokcie oraz gładką cerę zawdzięczamy właśnie jej. Witaminę A znajdziemy w wątróbce, marchwi, pomidorach, burakach, zielonych warzywach, brzoskwiniach i wiśniach. Niedobory witaminy A objawiają się mocno przesuszoną skórą, suchością oczu oraz tzw. "kurzą ślepotą".
O tej porze roku powinnaś dać jej pole do popisu - powstaje bowiem, gdy przebywasz na słońcu i wzmacnia Twoje kości. Stoi na straży układu nerwowego oraz odporności, dowiedziono, że jest w stanie zapobiegać nowotworom. Najnowsze badania wykazały,że niebezpiecznie niski poziom tej witaminy w organizmie przyczynić się może nawet do przedwczesnej śmierci. Witaminę D znajdziemy w wątróbce, jajkach, rybach, grzybach oraz maśle. Pierwsze objawy niedoboru witaminy D w organizmie to nudności, osłabienie, wymioty, ból głowy oraz oczu.
Strażniczka naszej młodości i urody. Dodawana do kremów, balsamów, czy serum jest świetnym przeciwutleniaczem. Dodatkowo witamina E uśmierza ból, dodaje siły i energii. Znajdziemy ją w orzechach, migdałach, jajkach, gorzkiej czekoladzie oraz zielonych warzywach i liściach. Zmęczenie, anemia, podatność na infekcje oraz stany zapalne to objawy niedoboru witaminy młodości.
Odpowiedzialna jest za prawidłowe krzepnięcie krwi, działa przeciwzapalnie, a nawet przeciwbólowo. Znajdziemy ją w zielonych warzywach oraz liściach, ziemniakach, wątróbce oraz pomidorach. Niedobory witaminy K mogą prowadzić do samoistnych krwawień, wylewów oraz powstawania wybroczyn. Cierpisz na obfite, długie miesiączki? Prawdopodobnie brakuje ci witaminy K!
Zdrowa, zrównoważona dieta, a w razie potrzeby dodatkowa suplementacja powinny wystarczyć, by poziom witamin w naszym organizmie nie został zachwiany.