Reklama

Włącz do diety i pielęgnacji olej musztardowy

Słynący z intensywnego aromatu i ostrego smaku olej wytwarzany z nasion gorczycy to jeden z podstawowych składników kuchni indyjskiej. W Polsce wciąż jest mało znany – a szkoda. Nie tylko bowiem uatrakcyjnia potrawy, ale i gwarantuje szereg korzyści zdrowotnych.

Olej musztardowy należy do najbardziej charakterystycznych składników wykorzystywanych w kuchni indyjskiej. Używa się go chętnie m.in. w Indiach, Bangladeszu i Pakistanie, głównie do smażenia i pieczenia warzyw. To dzięki niemu potrawy zyskują wyrazisty, ostry smak i intensywny aromat.

W Polsce olej wytwarzany z nasion gorczycy nie cieszy się dużą popularnością. Znacznie częściej sięgamy po zachwalaną przez dietetyków oliwę z oliwek lub swojski olej rzepakowy. Warto jednak otworzyć się na nowe smaki i wypróbować olej musztardowy. Nie tylko bowiem wzbogaci smak posiłków, ale i dostarczy nam wielu zdrowotnych korzyści.

Reklama

Jedną z licznych zalet tego składnika indyjskiej kuchni jest niwelowanie bólu. Zawiera on bowiem izotiocyjanian allilu, organiczny związek chemiczny, który, jak w 2016 roku dowiedli niemieccy naukowcy, działa na receptory bólu w organizmie. Jest on również bogaty w kwas alfa-linolenowy, który redukuje stan zapalny oraz zmniejsza dokuczliwe dolegliwości towarzyszące chorobom płuc i reumatoidalnemu zapaleniu stawów. 

Liczne badania wskazują również na antynowotworowe działanie oleju musztardowego - analiza naukowa, której rezultaty opublikowano na łamach "The Journal of Urology" sugeruje, że może hamować on rozwój raka pęcherza moczowego oraz raka okrężnicy.

Olej musztardowy jest też skarbnicą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obecne są w słynących z prozdrowotnych właściwości produktach, takich jak orzechy i nasiona. 

***Zobacz także***

Substancje te pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, obniżając poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także zapobiegając nadciśnieniu oraz zawałom serca. Regularne spożywanie oleju musztardowego może być również dobrym sposobem na złagodzenie dolegliwości towarzyszących przeziębieniu. 

W Indiach jest on stosowany jako tradycyjne lekarstwo na rozmaite infekcje, jako że zwalcza kaszel, oczyszcza drogi oddechowe i niweluje stan zapalny. Można z jego udziałem przygotować domową inhalację, dodając kilka kropli do naczynia z gorącą wodą.

Aby maksymalnie wykorzystać potencjał drzemiący w oleju musztardowym, włączmy go nie tylko do diety, ale i pielęgnacji. Aplikowany bezpośrednio na skórę może pomóc nam uporać się z wieloma urodowymi problemami. 

Z uwagi na wysoką zawartość witaminy E, Hinduskom służy jako naturalny kosmetyk przeciwstarzeniowy i alternatywa dla kremu z filtrem przeciwsłonecznym. 

Wykazuje działanie silnie nawilżające, będąc skutecznym remedium na suchą, popękaną skórę. Jedno z badań autorstwa bangladeskich uczonych wykazało, że olej ten skutecznie wzmacnia barierę ochronną skóry. Jego silnie upiększające właściwości wykorzystamy dodając odrobinę produktu do domowej maseczki do twarzy.

Warto również co jakiś czas zastąpić nim odżywkę do włosów.

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: dieta | gorczyca
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy