Reklama

Reklama

Właściwości odżywcze grejpfrutów

Grejpfruty mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych, szczególnie przy kłopotach kardiologicznych i podwyższonym poziomie cukru we krwi. Choć zostały uznane za jedne z najzdrowszych owoców na świecie, nie wszyscy mogą się nim delektować. Ich sok wchodzi w interakcje z szeregiem produktów leczniczych. Kto powinien zrezygnować z grejpfrutów? Wyjaśniamy!

Grejpfrut: Wartości odżywcze

Niskokaloryczny grejpfrut aż w 92 proc. składa się z wody. Jest jednym z najbardziej soczystych owoców świata. Doskonale nawadnia i gasi pragnienie. Jest też cennym źródłem składników odżywczych. Prym wiodą dwie silne witaminy o właściwościach przeciwutleniających: C i A oraz szereg, kluczowych dla dobrej pracy systemu nerwowego, witamin z grupy B.

Grejpfrut jest ważnym źródłem błonnika pokarmowego - składnika, który nie odżywia, ale stoi na straży niezakłóconego przebiegu większości procesów metabolicznych.

Grejpfrut: Jak wybrać najsmaczniejszy owoc?

Kupując grejpfruty, zwróć uwagę na ich ciężar i skórkę. Im cięższe, tym mają więcej soku. Ich skórka powinna być równo i intensywnie wybarwiona oraz pozbawiona plam.  

Reklama

Wszystkie grejpfruty, niezależnie od koloru, są korzystne dla zdrowia. Różnią się smakiem i nieznacznie zawartością składników odżywczych. Najcenniejsze, zdaniem naukowców, są czerwone, czyli te, po które sięgamy najczęściej. Zawierają najwięcej likopenu i witaminy C. Mają charakterystyczną nutkę goryczy. W żółtych dominuje smak kwaśny. Zielone, nazywane też "sweety", są najsłodszymi wśród grejpfrutów.

Grejpfrut w diecie cukrzycowej i odchudzającej

Wśród licznych zakazów i zaleceń diety cukrzycowej, zawsze znajdzie się wzmianka o grejpfrutach. Powinny być owocem z wyboru w diecie diabetyka. Mają niski indeks glikemiczny, niewiele kalorii i obfitują w błonnik. Lepszego zestawu cech nie sposób znaleźć. Zawarty w nich błonnik nie tylko utrwala uczucie sytości i stymuluje jelita do pracy, ale bierze też czynny udział w metabolizowaniu węglowodanów i tłuszczów.

Grejpfruty spowalniają rozkład cukru, regulują poziom glukozy we krwi i zwiększają wrażliwość komórek na insulinę. Są wskazane nie tylko dla diabetyków, ale też przy insulinooporności i genetycznym obciążeniu cukrzycą.

Z tych samych powodów warto sięgać po te owoce w trakcie diety odchudzającej. Nawadniają i usprawniają usuwanie toksyn, złogów i zbędnych produktów przemiany materii.

Grejpfrut dla serca

Te cenne cytrusy mają wyjątkowo korzystny wpływ na serce. Dzięki bogactwu błonnika pomagają redukować poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Są też polecane przy nadciśnieniu. Zawarty w nich potas sprzyja normalizacji poziomu ciśnienia tętniczego krwi.

Grejpfrut: Właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwnowotworowe

Obok licznych witamin, grejpfruty zawierają też cenne flawonoidy, czyli naturalne związki bioaktywne występujące roślinach. Flawonoidy są barwnikami. Mają też szereg właściwości leczniczych. Działają antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwnowotworowo. Najwięcej jest ich w skórce, pestkach i białych błonkach grejpfruta. Badania naukowe dowiodły, że grejpfruty są skuteczną profilaktyką raka żołądka, jelit, prostaty i szyjki macicy.

Jedzenie pestek raczej nie wchodzi w grę - są nieprzyjemne w smaku. Skórka jest z kolei nasączona konserwantami, koniecznie trzeba ją dokładnie umyć, zanim zaczniemy obierać owoce. Miąższ warto jednak zjadać wraz z przedzielającymi go białymi błonkami. Zyskamy więcej dla zdrowia.

Z właściwości leczniczych grejpfrutów chętnie korzysta przemysł farmaceutyczny. Produkuje się na ich bazie olejki o działaniu uspokajającym i antydepresyjnym oraz wyciągi z pestek - rekomendowane przy wrzodach żołądka.

Grejpfruty: Przeciwwskazania

Sok z grejpfrutów zawiera najwięcej - wśród wszystkich cytrusów - związków, które wchodzą w interakcje z wieloma preparatami leczniczymi. Warto o tym pamiętać, szczególnie przy leczeniu chorób przewlekłych. Najlepiej dopytać lekarza prowadzącego, a w razie wątpliwości zachować czterogodzinny odstęp przed i po przyjęciu leku, zanim sięgniemy po owoc lub sok grejpfrutowy. Nie należy popijać nim żadnych leków.

Grejpfrut może osłabiać działanie antykoncepcji hormonalnej. Osoby, które zażywają:

- blokery kanału wapniowego (leki stosowane przy nadciśnieniu tętniczym i chorobie niedokrwiennej serca),

- statyny (leki obniżające poziom cholesterolu we krwi),

- leki przeciwwirusowe stosowane w leczeniu HIV i ADIS,

- cyzapryd - lek stosowany w na przykład przy refluksie żołądkowo-przełykowym,

- cyklosoprynę - chemioterapeutyk stosowany po przeszczepie narządów i w chorobach autoimmunologicznych,

- astemizol - lek stosowany w chorobach alergicznych,

- benzodiazepiny - leki stosowane przy bezsenności i zaburzeniach lękowych, powinny wykluczyć grejpfruty i sok grejpfrutowy z jadłospisu.

Ewa Koza, mamsmak.com

Zobacz także:

Dlaczego warto pić sok z grejpfruta

7 sposobów na uprawianie cytrusów w domu

7 powodów dla których warto jeść pomarańcze

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje