Siedem powodów, dla których warto jeść pomarańcze

Są niezastąpione w profilaktyce antynowotworowej, a właśnie teraz jest na nie sezon. Zimą są najsmaczniejsze i najzdrowsze.

Pomarańcze zawierają witaminy A, C, E, B1, B2, B6, B9 (kwas foliowy), a także minerały: potas, wapń, żelazo, magnez oraz cynk. Badania wykazały, że picie soku pomarańczowego zmniejsza ryzyko białaczki u dzieci. Zapobiega też nowotworom sutka, wątroby i jelita grubego u dorosłych.

Reklama

Wspomagają odporność. Jedna średnia pomarańcza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na wit. C. Zmniejsza podatność na przeziębienia i neutralizuje wolne rodniki powstające m.in. pod wpływem zanieczyszczenia środowiska, bezsenności, palenia papierosów.

Odchudzają i oczyszczają. Pomarańcze jedzmy razem z białą, wewnętrzną częścią skórki (albedo). Zawiera ona dużo błonnika pokarmowego, dającego uczucie sytości i wymiatającego toksyny z układu pokarmowego.

Dbają o oczy. Witamina A wspiera działanie błon śluzowych, więc zmniejsza problemy z suchością oczu. Karotenoidy hamują zmiany zachodzące z wiekiem w plamce żółtej, pomagają więc utrzymać ostrość wzroku.

Chronią mózg. Według brytyjskich naukowców, codzienne picie świeżego soku z pomarańczy (minimum szklanka) dzięki zawartości flawonoidów zmniejsza ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu o 19 procent.

Oczyszczają nerki. Zawierają dużo potasu (ok. 180 mg na 100 g), więc obniżają ryzyko kamicy moczanowej, ale także nadciśnienia krwi i osłabienia struktury kości.

Uspokajają i poprawiają nastrój. Dzięki zawartości magnezu obniżającego poziom hormonu stresu, kortyzolu, pomagają zwalczyć napięcie psychiczne i uczucie zmęczenia.

Wspierają równowagę układu nerwowego. Ich składnik, cholina, poprawia koncentrację i usprawnia pamięć. Ułatwia także zasypianie. Dodatkowo cholina i kwas foliowy wspomagają procesy przemiany tłuszczów w organizmie, zapobiegając ich odkładaniu.

Domowa apteczka

Cenne składniki łatwiej przyswajamy z soku niż z cząstek owocu.

Koktajl oczyszczający: Zmiksuj 1 pomarańczę, 1 kiwi i 1 garść natki pietruszki (świeżej lub mrożonej). Pij na czczo 3 razy w tygodniu przez miesiąc.

Koktajl na odporność: Zmiksuj 1 pomarańczę, garść jarmużu, 1 jabłko ze skórką, 1 banana, 1 szklankę wody, 1 łyżeczkę oleju np. lnianego (tłuszcz wspomaga przyswajanie rozpuszczalnych witamin). Pij raz dziennie przez tydzień na drugie śniadanie lub podwieczorek. Do wiosny powtarzaj taką kurację co 3 tygodnie.

Uwaga! Osoby z chorobami nerek ze względu na dużą ilość potasu w pomarańczach powinny ograniczyć się do jednej dziennie. Natomiast w ogóle nie powinny ich jeść osoby, które przyjmują na stałe beta-blokery (leki na serce).

Kosmetyki z pomarańczy

Bogate w witaminy C i E, składniki mineralne i antyoksydanty pomarańcze to naturalny sprzymierzeniec w walce o zdrową cerę i lśniące włosy.

Maseczka nawilżająca: 1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy wymieszaj z 1 żółtkiem. Maseczkę nałóż na twarz i pozostaw na 30 minut, po czym spłucz ciepłą wodą.

Maseczka rozjaśniająca: Zmiksuj 3-4 cząstki pomarańczy. Dodaj 1-2 łyżeczki mleka, wymieszaj. Nakładaj na twarz. Możesz nakryć płatem gazy, aby maska dłużej trzymała wilgoć. Po 30 minutach zmyj twarz letnią wodą.

Płukanka nabłyszczająca do farbowanych włosów: Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy zmieszaj z około 1/4 szklanki soku z aloesu (wyciśnięty z listków rośliny lub kupiony w aptece - cena od ok. 20 zł). Dodaj do 1 litra przegotowanej wody. Stosuj płukankę przynajmniej 2 razy w tygodniu. Zamyka ona łuski włosów, nadaje im połysk i chroni kolor.

Przepisy pełne zdrowia

Kurczak w cieście

Składniki

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • mąka pszenna

Składniki na sos

  • 2 pomarańcze
  • po ok. 1/2 szkl. octu winnego, wody, cukru
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

Piersi umyj, pokrój w kostkę. Obtocz w roztrzepanych jajkach z solą oraz mące. Usmaż na złoto w głębokim tłuszczu. Pomarańcze wyszoruj. Zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Zmieszaj z resztą składników sosu na patelni, zagotuj. Dodaj mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie. Mieszaj, aż zgęstnieje. Włóż kurczaka, wymieszaj, aby sos pokrył kawałki. Zagotuj. Podawaj z ryżem.

Sałatka z pomarańczy i buraków

Składniki

  • 2 pomarańcze
  • 2 buraki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 łyżeczki oliwy
  • pieprz ziołowy
  • ok. 70 g sera typu feta (1/4 kostki)

Buraki umyj, ugotuj. Obierz ze skórki. Pokrój w cząstki (ósemki lub szesnastki). Pomarańcze wyszoruj. Z jednej zetrzyj skórkę. Potem obierz oba owoce i podziel na cząstki. Na każdej ostrym nożem natnij błonkę i zdejmij ją, zostawiając sam miąższ. Wymieszaj sok z cytryny, miód, oliwę i pieprz. Buraki i pomarańcze ułóż na półmisku. Posyp pokruszonym serem. Skrop sosem. Możesz udekorować listkami sałaty.

Galaretka mleczna

Składniki

  • 2 pomarańcze
  • 4 żółtka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżki żelatyny

Z 1 wyszorowanej pomarańczy zetrzyj ok. 1 łyżeczkę skórki. Z obu owoców wyciśnij sok. Wsyp żelatynę. Wymieszaj, odstaw na godzinę do spęcznienia. Ubij żółtka. Mleko wlej do garnka, wsyp skórkę pomarańczy. Zagotuj, dodaj cukier i żółtka. Mieszając gotuj ok. 10 min. Zestaw, dodaj żelatynę z sokiem. Wymieszaj dokładnie. Przelej do jednej większej foremki lub kilku małych. Ostudź. Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wybierz pudding, włóż foremkę na kilka sekund do gorącej wody, aby łatwiej wyłożyć go na talerz.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje