Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty
Kiszona kapusta posiada wiele właściwości zdrowotnych, a większość z nich została udowodniona. Może ona zapobiec zawałowi serca, udarom czy nowotworom, a także poprawić trawienie.
Dawni żeglarze zawsze mieli przy sobie kiszoną kapustę ze względu na zawartą w niej witaminę C. Był to niezbędny produkt podczas każdej wyprawy. Chronił przed szkorbutem, którego przyczyną jest niedobór tej witaminy.
Kiszona kapusta jako probiotyk
Kiszona kapusta posiada właściwości probiotyczne, które uzyskała podczas procesu kiszenia. Naturalna fermentacja sprawia, że do naszego układu trawiennego trafiają dobre bakterie. Zaleca się spożywanie kiszonej kapusty po antybiotykoterapi. Pomoże to zatrzymać dobre bakterię w jelitach.
Kapusta kiszona jest jednym z najlepszych produktów, które mogą pomóc w ochronie przez rozwojem nowotworu, dzięki trzem składnikom:
Izotiocyjaniany – produkt ten jest bogaty w izotiocyjaniany, które posiadają właściwości przeciwnowotworowe
Glukozynolany – substancja ta aktywuje naturalnie występujące w organizmie antyoksydanty
Flawonoidy – kiszona kapusta zawiera także flawonoidy, które chronią tętnice przed uszkodzeniami oraz zwężeniem
Kiszona kapusta zawiera dużą ilość błonnika, który poprawia trawienie, co w dłuższej perspektywie dobrze wpływa na zdrowie mózgu i serca. Do innych zdrowotnych właściwości błonnika należą:
kontrolowanie poziomu złego cholesterolu (LDL),
zmniejszanie ryzyka zawału serca lub udaru,
zmniejszanie ryzyka miażdżycy.
Mocniejsze kości
Kiszona kapusta jest bogata w minerały, które są dobre dla twoich kości. Pomagają one zapobiegać osteoporozie. Witamina K pomaga sprawia, że są one zdrowe. Reguluje ona produkcję białek potrzebnych do mineralizacji kości.
Tak więc dołącz kapustę kiszoną do swojej diety!