Włosi radzą: Jedz chleb z oliwą
Chleb z oliwą- to doskonałe połączenie stanowi najlepszą dla każdego wieku przekąskę, także dla dzieci - przekonują włoscy specjaliści w dziedzinie żywienia. Apelują, aby wrócić do tradycji wielu pokoleń, dla których często była to podstawa pożywienia.
Eksperci zaznaczają, że aby to proste jedzenie miało naprawdę dobroczynny wpływ, chleb należy polać najwyższej jakości oliwą z pierwszego tłoczenia. Tę porcję zdrowia można jeszcze zwiększyć kładąc na kromce pomidora czy kawałek ryby, bogatej w kwasy omega 3.Kampanię zachęcającą do jedzenia tego najprostszego specjału włoskiej kuchni prowadzi krajowe stowarzyszenie przemysłu olejarskiego.
"To dwie podstawy diety śródziemnomorskiej, połączone w idealną przekąskę na każdą porę i każdą kieszeń"- przekonuje Angelo Cremonini, reprezentujący producentów oliwy. Przytoczył wyniki badań naukowych, wskazujące, że w tym połączeniu oba te składniki uzupełniają się nawzajem i poprawiają swoje wartości odżywcze. Według naukowców oliwa pasuje do chleba także dlatego, że obniża jego wskaźnik glikemiczny.
Dziecko jest głodne? Warto dać mu kromkę chleba z oliwą, która jest pożywna i po wielekroć lepsza od każdego batonika - radzą dietetycy.
Ich zdaniem niesłusznie zapomina się czasem o tym, co we włoskiej tradycji znane jest od setek lat.
Specjaliści zauważają jednocześnie, że we Włoszech spadła w ostatnich 20 latach nie tylko konsumpcja chleba, ale także oliwy; z 13 kilogramów rocznie na głowę mieszkańca do 10,5 kilograma.
Większość Włochów dobrze zna się na gatunkach oliwy. Najwięksi smakosze nie kupują jej w sklepach, ale bezpośrednio od producentów, zwłaszcza z Umbrii. Coraz popularniejszą usługą jest zamawianie najwyższej, jakości, często dość kosztownej oliwy w małych firmach, które rozwożą ją klientom do domów. Średnia cena 5-litrowej puszki to około 50 euro.
Z Rzymu Sylwia Wysocka(PAP Life)