Woda z imbirem i cytryną: Redukuje tkankę tłuszczową i wspiera odchudzanie
Kombinacja trzech składników - wody, cytryny i imbiru - może pomóc pozbyć się nadprogramowych kilogramów i sprawić, że ziści się marzenie o pięknej, smukłej sylwetce. Mieszanka efektywnie przyspiesza metabolizm, usprawnia trawienie, redukuje tkankę tłuszczową i zapobiega odkładaniu się jej w dolnych partiach brzucha, wokół talii i ud. Poza tym stymuluje organizm do samooczyszczania się. Najlepsze rezultaty można uzyskać, stosując mieszankę regularnie i łącząc ją z odpowiednio zbilansowaną dietą oraz aktywnością fizyczną. Z jakich jeszcze powodów warto sięgać po wodę z cytryną i imbirem? Jak często ją pić? W jakich proporcjach dobierać składniki? Garść wskazówek można znaleźć poniżej.
Woda połączona z cytryną i imbirem nie bez powodu jest zwykle kojarzona ze skutecznym odchudzaniem. Sekret jej działania tkwi w odpowiednio dobranych składnikach. Zawarte w imbirze związki fenolowe, czyli gingerol, zinferol i shogaolu uaktywniają proces termogenezy, który odpowiada za spalenie tłuszczów. To sprawia, że kalorie dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem, są odpowiednio wydatkowane. Poza tym prowadzą do redukcji tkanki tłuszczowej, która zwykle odkłada się w dolnych partiach brzucha, wokół talii i ud. Imbir fantastycznie działa również na trawienie - stymuluje wydzielanie śliny, żółci i soku żołądkowego, pomaga pozbyć się wzdęć, łagodzi objawy towarzyszące zespołowi jelita drażliwego oraz reguluje poziom leptyny, czyli hormonu, który odpowiada za uczucie sytości.
Cytryna wspiera detoksykację
Uchodząca za najlepszego sojusznika odporności i bogata w witaminę C cytryna skutecznie stymuluje organizm do detoksykacji, usprawnia działanie układu pokarmowego i wspiera procesy metaboliczne. Tym samym ułatwia zdrowie i efektywne odchudzanie.
By kuracja przyniosła pożądane rezultaty i pobudziła układ trawienny do pracy, wodę z cytryną i imbirem należy pić regularnie o poranku - najlepiej na czczo i łączyć z dobrze zbilansowaną dietę bogatą w owoce, warzywa, błonnik i dobre tłuszcze oraz z aktywnością fizyczną. Na pierwsze efekty działania naturalnej mieszanki trzeba jednak poczekać. Są odczuwalne i zauważalne po dwóch-trzech tygodniach.
Bazę mikstury może stanowić świeży - starty lub pokrojony - imbir albo w postaci suszonej przyprawy. Aby wzmocnić działanie napoju poza cytryną i imbirem można dodać łyżkę miodu i szczyptę cynamonu.
Proporcje składników
250 ml wody,
sok z połówki cytryny,
łyżeczka startego imbiru
łyżka naturalnego miodu,
łyżeczka cynamonu
Samodzielne przygotowanie mieszanki jest bajecznie proste i zajmuje kilkanaście minut. Wystarczy do szklanki z gotowaną ciepłą wodą dodać imbir oraz sok z połowy cytryny. Można też zastosować inną metodę, czyli przelać szklankę wody do naczynia, dodać do niej imbir i cytrynę, położyć na płycie indukcyjnej bądź kuchence gazowej i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować miksturę przez co najmniej piętnaście minut.