Wpływ kiszonek na zdrowie
Warzywa i owoce poddane naturalnej fermentacji są mniej kaloryczne i służą naszemu zdrowiu!
Tylko naturalnie kiszone (ukwaszone) warzywa mają zdrowotną moc, gdyż podczas tego procesu zachowuje się najwięcej witamin i składników mineralnych. Kisić można prawie wszystkie warzywa, także owoce, np. śliwki, jabłka, gruszki.
Jeśli kupujemy warzywa w słoiku ze sklepu, sprawdzajmy skład – nie powinno w nim być octu (bo wtedy to warzywo nie jest kiszone, lecz utrwalone kwasem octowym)!
...czyli zdrowych bakterii kwasu mlekowego, które powstają podczas fermentacji.
Probiotyki poprawiają trawienie, usuwają toksyny oraz wspomagają odporność (podobny ich skład występuje w mlecznych napojach fermentowanych). Mają też inną cenną właściwość: łagodzą objawy nietolerancji laktozy.
Uwaga! W warzywach z octem nie ma bakterii probiotycznych.
Łyżka kapusty kiszonej to zaledwie 12 kcal, zaś mały ogórek – 6 kcal! Wszystkie kiszone wa rzywa mają niską wartość energetyczną (mniejszą niż świeże), bo cukry w nich zawarte zostają wykorzystane do fermentacji.
Kiszonki zawierają dużo błonnika, który wspomaga odchudzanie, poprawiając pracę układu pokarmowego, oczyszcza też orga nizm z toksyn i regu luje wypróżnianie.
To nie wszystko: za warte w kiszonkach witaminy z grupy B przyspieszają prze mianę materii, wspomagając trawienie białek, węglowodanów oraz tłuszczów.
To zasługa acetylocholiny, substancji, która powstaje w trakcie procesu fermentacji.
Acetylocholina ma działanie obniżające ciśnienie krwi, jak również usprawnia perystaltykę jelit. Co ciekawe: odpowiada za przekazywanie impulsów nerwowych (zapobie ga nagłym skurczom mięśni).
Kiszonki są zalecane w dolegliwościach pęcherzyka żółciowego: działają detoksykująco. Zawierają dużo wit. K, która ułatwia gojenie się ran i zwiększa krzepliwość krwi.
To zasługa luteiny, zawartej m.in. w kiszonej kapuście. Ta substa ncja chroni oko przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Kwaszone warzywa zawierają też związek o nazwie zeaksantyna. To silny przeciwutleniacz, który jest ważny dla zdrowia oczu – podobnie jak luteina. Zeaksantyna chroni oczy przed występowaniem zaćmy, zmniejsza też ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która odpowiada za widzenie i odpowiednią ostrość wzroku.
Gdy w okresie jesienno-zimowym jemy kiszone warzywa, łatwiej unikniemy przeziębienia.
5 łyżek kiszonej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wit. C, która podwyższa odporność na infekcje. Podobne właściwości mają też np. kiszone ogórki (nie zawierają askorbinazy, enzymu niszczącego wit. C i można je łączyć z innymi warzywami).
Kiszonki są też źródłem prowitaminy A, także witamin E, PP oraz wapnia, potasu magnezu, które również wzmacniają organizm.
Dodatkowa porada dietetyczna: Warto pić sok z kiszonek: zawiera wyjątkowo dużo kwasu mlekowego, przez co pobudza trawienie, podnosząc produkcję enzymów trawiennych. Działa jak najlepszy detoks!