Wspaniałe właściwości zdrowotne komosy ryżowej
Komosa ryżowa to roślina zbożowa hodowana przede wszystkim dla swych jadalnych nasion. Nie jest to zboże, gdyż nie należy do rodziny roślin trawiastych i, co dziwne, należy do tej samej rodziny, co buraki i szpinak. Jej wartości odżywcze podobne są do tych, które zawierają prawdziwe zboża. Nasiona komosy ryżowej zawierają tak ważne dla zdrowia aminokwasy, białko, wapń, minerały i witaminy.
Komosa ryżowa może być pomocna, jeśli cierpimy na niedobór żelaza w organizmie. Jest nam ono potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i mięśni. Pojedyncza porcja komosy zawiera 15% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na ten pierwiastek.
Pomaga w odchudzaniu
Kolejną korzyścią, jaką może nam przynieść komosa ryżowa, jest pomoc w odchudzaniu. Jeśli jesteś na diecie, komosa będzie dobrym składnikiem twojego menu, nawet jeśli nie ma w nim ziaren. Jest bogata w białko, witaminy i błonnik pokarmowy. Ma niską zawartość kalorii i sprawi, że będziesz dłużej czuła się najedzona i miała energię, a jednocześnie nie zaburzy twojej diety.
Komosa ryżowa zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego
Jeżeli masz zamiar zwiększyć ilość błonnika pokarmowego w swojej diecie, to dodanie do niej komosy ryżowej będzie rozsądnym posunięciem. Jeden kubek komosy zawiera jedną piątą ilości błonnika, jaką potrzebujemy w ciągu dnia.
Oprócz białka, komosa ryżowa zawiera wszystkie osiem aminokwasów potrzebnych nam do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa, co ucieszy szczególnie wegetarian, którzy dzięki komosie nie muszą stosować suplementów żelaza.
Zawiera lizynę
Komosa ryżowa jest naturalnym źródłem aminokwasu o nazwie lizyna, który zwykle znajdujemy w suplementach dla osób starających się o zbudowanie suchej masy mięśniowej. Ten sam aminokwas bierze udział we wzmacnianiu układu odpornościowego i wspomaga ochronę przed chorobami.
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi
Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania komosy ryżowej obejmują jej stabilizujący wpływ na poziom cukru we krwi. Dodawanie komosy do pożywienia, nawet takiego, które zawiera cukier, będzie przeciwdziałać nagłym skokom i spadkom poziomu glukozy we krwi. Niestabilny poziom cukru może wpływać negatywnie na poziom energii i nastrój.
Magnez bierze udział w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i wspomaga ochronę przed osteoporozą i chorobami serca. W jednej porcji komosy znajduje się jedna trzecia zalecanej dziennej dawki magnezu. Komosa jest również źródłem wapnia, żelaza, potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu i selenu.
Nie zawiera glutenu
Choć komosa ryżowa nie jest zbożem, zawiera składniki odżywcze i błonnik pokarmowy w ilości, jaką można w nich znaleźć. To sprawia, że jest ona wspaniałą alternatywą produktów zbożowych dla osób stosujących dietę bezglutenową.
Zawiera flawonoidy
Komosa ryżowa jest dobrym źródłem flawonoidów, które zwykle znaleźć możemy w jagodach. Wspomagają one układ krwionośny w prawidłowym funkcjonowaniu i stanowią pomoc w przeciwdziałaniu chorobom serca.