Wsparcie dla wątroby
Aby wspomóc pracę wątroby, a przy okazji też procesy trawienne, warto przygotować napój oczyszczający z wykorzystaniem składników, które w tym okresie znajdują się w prawie każdym domu.
Wsparciem dla wątroby będzie smakowity i wartościowy napój na bazie mleka (można wykorzystać mleko roślinne) z dodatkiem miodu, kurkumy, miodu, imbiru oraz świątecznych przypraw: goździków, gwiazdki anyżu, cynamonu oraz kardamonu (opcjonalnie).
W niewielkim rondelku na małym gotujemy mleko, dorzucamy przyprawy (dwa-trzy goździki, jedną gwiazdkę, odrobinę startego imbiru, kurkumę, cynamon i kardamon) i powoli doprowadzamy je go zagotowania, często mieszając, by nie dopuścić do pojawienia się nieapetycznych kożuchów. Odstawiamy napój i pozwalamy mu lekko przestygnąć, wtedy uzupełniamy całość miodem, przecedzamy przez sito (by pływające dodatki nie przeszkadzały w piciu), spożywamy ciepły.