Reklama

Wybierz cukinię

O tej porze roku trzeba szczególnie zadbać o odporność. Warto wtedy sięgnąć po cukinię.

Dlaczego? Zawiera bogaty zestaw witamin, m.in.: C, A, K, PP i B1. Ma dzięki temu zdolność wspierania systemu odpornościowego, pozytywnie wpływa na wzrok i kondycję skóry.

Jedzona regularnie usprawnia działanie systemu nerwowego, a także reguluje metabolizm, zwłaszcza trawienie węglowodanów. Składniki mineralne, które znajdziemy w tym warzywie, to szczególnie potas, żelazo i magnez.

Jedząc ją dbamy zatem o dobrą pracę serca i funkcjonowanie całego układu mięśniowego człowieka. Poprawić możemy stan kości i zębów, a nawet zapobiegać anemii.

Reklama


Czytaj więcej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukinia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy