Reklama

Wyjątkowe właściwości buraków

Sklepy ze zdrową żywnością cieszą się ogromną popularnością. Niestety, produkty, które możemy tam dostać nie należą do tanich i chcąc jeść je codziennie musielibyśmy wydawać znacznie więcej pieniędzy na zakupy. To nieprawda, że jedzenie wyłącznie certyfikowanej żywności jest konieczne do zachowania zdrowia. Mimo, iż w dzisiejszych czasach jakość warzyw i owoców jest dużo gorsza, to nadal są niezbędne w diecie każdego z nas. Powinniśmy wybierać przede wszystkim te uprawiane w naszych warunkach klimatycznych. Na miano szczególnie zdrowych zasłużyły… buraki!

Historia buraków ćwikłowych sięga czasów starożytnych. Już 2000 lat p.n.e. stosowano je w Babilonie w celach leczniczych. W Polsce znane są od średniowiecza - ich smakiem delektował się Władysław Jagiełło. Od tego czasu buraki goszczą na stołach w każdym polskim domu - są smaczne, łatwe w uprawie, a co najważniejsze - tanie. Można z nich przygotować niezliczoną ilość potraw - od tradycyjnego, polski ego barszczu, po przekąski i pyszne wypieki. Poza tym posiadają szczególne znaczenie dietetyczne i zdrowotne.

Przede wszystkim są źródłem witamin i wielu pierwiastków mineralnych oraz składników biologicznie aktywnych, które niezwykle korzystnie oddziałują na organizm człowieka.

Reklama

Sprzymierzeńcy w walce z rakiem i depresją

Czerwono-fioletową barwę nadają burakom betacyjany, których głównym składnikiem jest betanina - aminokwas o działaniu leczniczym, pełniąca ważną rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Badania udowodniły, że burak to najskuteczniejsze warzywo w walce z rakiem. To dzięki zawartości antocyjanów, przeciwutleniaczy i czerwonych pigmentów, których zawierają największe ilości. Warzywa te zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają DNA i potęgują rozwój nowotworu.

Zadziwiający jest fakt, że betanina zawarta w burakach przeciwdziała również depresji, nerwicy, oraz wspomaga koncentrację i pamięć. Kwas foliowy zawarty w tych warzywach działa natomiast uspokajająco i ułatwia zasypianie.

Przeciwdziałają anemii i chorobom serca

Oprócz witamin z grupy B, witaminy A  oraz C, buraki są również źródłem wielu cennych pierwiastków, a co najważniejsze - żelaza, którego niedobór skutkuje anemią. Badania kliniczne dowiodły, że ze źródeł roślinnych organizm ludzki najlepiej potrafi wykorzystać żelazo właśnie pochodzące z buraków. Polecane są zatem szczególnie dla osób z niedokrwistością.

Jak je jeść, by były jeszcze zdrowsze? Najlepiej surowe, w tym świeżo wyciskane soki buraczane - w takiej formie zachowane zostają właściwości prozdrowotne w najwyższym stopniu. Pięć łyżek soku z surowych buraków dziennie z dodatkiem miodu wspomaga leczenie nadciśnienia. Taki napój zawiera substancje, które rozszerzają naczynia krwionośne, usprawniając przepływ krwi w tętnicach, a tym samych zapobiegają zakrzepom.

Dbają o układ trawienny

Z uwagi na działanie oczyszczające, buraki to znakomite lekarstwo dla osób cierpiących na choroby wątrobowe. Betanina reguluje pracę przewodów żółciowych, a także woreczka żółciowego. Warzywa te działają dobroczynnie na żołądek i cały układ pokarmowy - zwalczają zgagę oraz zaparcia. Spożywanie buraków pomoże też osobom z zespołem jelita drażliwego.

Odkwaszają i wspomagają odchudzanie

Miłośnicy dań mięsnych, ciast oraz pieczywa - czyli produktów zakwaszających organizm, powinni  włączyć buraki do swojej codziennej diety. Mają one bowiem działanie zasadotwórcze, a kwaśne środowisko jest idealne do rozwoju chorób, w tym osteoporozy, a nawet nowotworów.

Wiele osób zaczynających odchudzanie, nie wie jakie warzywa wybrać, by upragnione efekty wkrótce były widoczne. Otóż buraki wydają się być najlepszym wyborem. Dlaczego? Są niskokaloryczne,  posiadają dużą zawartość błonnika (dają uczucie sytości), przyspieszają metabolizm, redukują tkankę tłuszczową i... hamują ochotę na słodycze! Zaskakujące jest to, że można użyć ich do przygotowania domowych deserów, które będą alternatywą dla niezdrowych i tuczących ciast.

Oczyszczają z toksyn

W dzisiejszym świecie jesteśmy przeładowani toksynami, których nasze ciało nie jest w stanie ani przetworzyć, ani wydalić bez pomocy. Ma to wpływ na gorsze samopoczucie, zmęczenie, zaburzenia trawienia i wiele innych dolegliwości. Ważne jest zatem, by jeść jak najwięcej produktów oczyszczających. Wśród warzyw o najlepszych właściwościach detoksykujących są właśnie buraki. Ich korzenie zawierają znaczne ilości pektyny, co wspomaga usuwanie metali ciężkich, niebezpiecznych mikroorganizmów i nadmiaru cholesterolu.

Przeciwdziałają depresji i dodają energii

Picie soku z buraków jest szczególnie korzystne dla osób aktywnych fizycznie i sportowców. Już po wypiciu dwóch szklanek jesteśmy w stanie poczuć ogromny zastrzyk energii. Ponadto, spożywanie buraków wspomaga szybsze "leczenie" zakwasów, przyczynia się też do odżywiania fizjologicznego organizmu oraz budowy mięśni i poprawy kondycji.

Polecane kobietom w ciąży

Ze względu na sporą zawartość kwasu foliowego w burakach, są one szczególnie polecane kobietom w ciąży oraz planującym macierzyństwo. Zaleca się wprowadzić buraki do diety ok. 90 dni przed planowanym poczęciem. Ponadto, (jak już zostało wspomniane wcześniej) warzywa te "wymiatają" wolne rodniki, odpowiedzialne za uszkodzenia DNA i dlatego ważne jest, aby przyszłe mamy pamiętały o ich regularnym jedzeniu. 

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że burak zasługuje na miano polskiego superfood. Liczba korzyści płynąca z jedzenia tych warzyw korzeniowych jest ogromna. Co najlepsze - są tanie i każdy z nas może pozwolić sobie na ich zakup. Warzywa i owoce starajmy się jednak kupować na targach lub jeśli mamy możliwość - uprawiać we własnym, przydomowym ogródku. Wtedy będziemy mieć pewność, że to, co jemy, jest dobre dla zdrowia naszego i naszych bliskich. 

***Zobacz materiały o podobnej tematyce***

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama