Wyniszczają i wątrobę, i nerki. Nigdy nie jedz takich orzechów!

Jak radzi dr Angelika Kargulewicz, powinniśmy sięgać po orzechy jak najmniej przetworzone
Jak radzi dr Angelika Kargulewicz, powinniśmy sięgać po orzechy jak najmniej przetworzoneARKADIUSZ ZIOLEKEast News

Nie jedz tych orzechów. Mogą poważnie zaszkodzić

Duże ilości tłuszczów, mimo iż korzystnie wpływają na działanie niektórych narządów, sprawiają, że orzechy są szczególnie narażone na jełczenie
Duże ilości tłuszczów, mimo iż korzystnie wpływają na działanie niektórych narządów, sprawiają, że orzechy są szczególnie narażone na jełczenie123RF/PICSEL
Są one źródłem mykotoksyn, czyli wtórnych metabolitów toksynotwórczych grzybów z rodzaju Aspergillus fusarium czy też Penicillium. Szczególnie niebezpieczne są tzw. aflatoksyny - działają rakotwórczo i uszkadzają takie narządy jak wątroba, nerki i ośrodkowy układ nerwowy
tłumaczy dietetyk kliniczna.

Niektóre orzechy mogą mocno zaszkodzić. Tych wystrzegaj się jak ognia

Nawet w trakcie krótkiego blanszowania czy smażenia takich orzechów dochodzi do znaczącego zniszczenia tzw. polifenoli, a to przekłada się na mniejszą pojemność antyoksydacyjną orzechów. Czyli mają one mniejszy potencjał do wymiatania szkodliwych wolnych rodników
tłumaczy dietetyk kliniczna.
Przykładowo karmel - często w jego produkcji powstają tzw. zaawansowane produkty glikacji - inaczej AGEs-y, które mają działanie prooksydacyjne, zaburzają gospodarkę węglowodanową oraz działają toksycznie na tzw. śródbłonek naczyniowy, co jest w szczególności niepożądane u osób, które mają choroby nerek
dodaje dietetyk kliniczna.
Akryloamid, zawarty w chrupkich posypkach, został uznany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem za związek potencjalnie rakotwórczy dla ludzi
Akryloamid, zawarty w chrupkich posypkach, został uznany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem za związek potencjalnie rakotwórczy dla ludzi123RF/PICSEL
Schemat jest zawsze ten sam – prezenty a potem przemocInteria.tv