Kilkudniowa dieta maślankowa: Działanie i wpływ na zdrowie
Maślanka to zdrowy, sycący i orzeźwiający napój, który reguluje pracę układu pokarmowego, leczy wzdęcia oraz zaparcia i skutecznie oczyszcza. Sporą popularnością cieszy się także dieta maślankowa - monodieta, pozwalająca zrzucić nawet pięć kilogramów w kilka dni. Jak ją stosować?
Maślanka to mleczny napój, będący produktem ubocznym zmaślania (ubijania na masło) śmietany. Zawiera białko o wysokiej wartości biologicznej, kwas mlekowy, wapń, witaminy z grupy B, lecytynę, magnez, fosfor, potas i sód. Maślanka to lekkostrawny produkt, mający pozytywny wpływ na organizm:
- odkwasza
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego
- sprzyja rozwojowi dobroczynnych bakterii jelitowych
- chroni przed infekcjami
- usprawnia pracę jelit
- reguluje rytm wypróżnień
- zmniejsza ryzyko nowotworów jelita grubego.
Maślankę można pić o dowolnej porze dnia i nocy, także wieczorem - to zdrowy napój, polecany zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Maślankę na noc szczególnie powinny pić osoby cierpiące na problemy z wypróżnieniem lub sięgające często po syte, ciężkie kolacje.
Maślanka to wyjątkowo lekkostrawny napój, bogaty w bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową i na procesy zachodzące w układzie pokarmowym. W szczególności polecana jest więc osobom mającym problemy z trawieniem, regularnym wypróżnianiem, wzdęciami i zaparciami.
Według dietetyków nie ma większych, znaczących różnić między maślanką a kefirem - oba napoje różnią się natomiast smakiem. Maślanka jest lżejsza i łagodniejsza, ale ma mniej witamin z grupy B. Jest także często lepiej tolerowana niż kefir. Oba napoje jednak równie pozytywnie wpływają na pracę jelit i pomagają wspierać mikroflorę.
Czytaj także: Pij przy dnie moczanowej, na złogi w jelitach i odchudzanie
Maślanka zalecana jest często osobom, chcącym oczyścić organizm i przy okazji zgubić kilka nadprogramowych kilogramów. Dieta maślankowa to monodieta, której nie można oczywiście stosować długo lub często, ale z powodzeniem można potraktować ją jako krótki detoks.
Dietę maślankową charakteryzuje mała kaloryczność, wynosząca średnio 700-800 kcal dziennie. Nie należy więc jej stosować dłużej niż przez pięć dni. Dieta maślankowa poprawia trawienie, eliminuje wzdęcia, zapobiega zaparciom i oczywiście pomaga schudnąć.
Dieta ta jest idealna dla osób, które chcą szybko schudnąć i poczuć się lżej, ale po zakończeniu diety dalej będą jeść zdrowo i dbać o regularny ruch. Zapobiegnie to pojawieniu się efektu jo-jo, który szybko może zniweczyć wszystkie starania. Zbyt często stosowanie monodiety, także diety maślankowej może również rozregulować system trawienny.
Z picia maślanki powinny zrezygnować osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Może ona bowiem doprowadzić do:
- rozstroju żołądka
- biegunki
- gazów
Regularne picie maślanki usprawnia pracę układu pokarmowego, wzmacnia jelita, zapobiega zaparciom, wzdęciom i gazom. Kilkudniowa dieta maślankowa pozwala natomiast zrzucić dwa, trzy kilogramy, ale warto pamiętać, że nie należy jej stosować dłużej niż przez pięć dni!
Szklanka maślanki (220 g) zawiera około 136 kalorii.
Zobacz również: Ciasto z maślanką! Pyszny i prosty deser