Wzmacniacze odporności - rośliny skuteczne jak witaminy
O tej porze roku warto wspierać organizm narażony na ciągłą walkę z wirusami. Jednak zamiast łykać preparaty w tabletkach, zaufajmy domowym recepturom.
Około 70 proc. komórek odpornościowych znajduje się w przewodzie pokarmowym! Dlatego najkrótsza droga do wzmocnienia organizmu wiedzie właśnie przez żołądek. Filiżanka aromatycznego naparu, kieliszek nalewki czy łyżeczka syropu, stosowane regularnie, dodadzą sił i uchronią przed infekcją.
Aloesowy eliksir Soczysty miąższ aloesu jest skarbnicą cennych dla zdrowia substancji. Roślina pobudza układ odpornościowy dzieci i dorosłych, a dodatkowo hamuje rozwój bakterii i grzybów. Dlatego zawczasu warto włączyć do diety wzmacniającą miksturę na bazie aloesu.
Przepis: Z co najmniej trzyletniej rośliny oderwij kilka dolnych liści (mają najwięcej cennych substancji), przetnij je wzdłuż (jak przy filetowaniu ryby) i małą łyżeczką delikatnie wyskrob miąższ, starając się nie przeciąć skórki. Papkę przetrzyj przez sitko, a do powstałej miazgi dodaj miód w proporcji 1:2 (np. jeśli uzyskasz 6 łyżeczek aloesowego przecieru, dodaj 12 łyżek miodu). Powstałą pulpę przelej do słoiczka. Pij łyżkę na czczo.
Syrop z granatu Te coraz bardziej popularne u nas owoce, zawierają dużą ilość substancji przeciwzapalnych, a także sporą dawkę witaminy C, niacyny, potasu czy błonnika. Granat pomaga w zwalczaniu infekcji (np. obniża gorączkę), ale także chroni przed kolejnym zachorowaniem.
Przepis: Pół szklanki ziarenek granatu włóż do garnka i zasyp dwiema łyżkami cukru. Doprowadź do wrzenia i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut, aż syrop nieco odparuje i zgęstnieje. Przetrzyj przez sito. Łyżkę dodawaj do herbaty (nie gorącej!).
Sok z aronii Aronia zawiera dużo witaminy C oraz antocyjany, dzięki czemu "wymiata" z organizmu wolne rodniki, wzmacnia błonę śluzową i sprawia, że jest ona dla wirusów nie do sforsowania.
Przepis: Pół kilograma aronii umyj, osusz, zmiksuj. Dodaj, według uznania, zagęszczonego soku z jabłek lub czarnych porzeczek. Dolej 1,5 szklanki wody, gotuj 3-5 minut. Przecedź przez gazę lub gęste sito, dosłódź miodem. Dodawaj codziennie po 1-2 łyżeczki do herbaty lub wody z cytryną (nie powinny być gorące).
Napar z nasion ogórecznika Ta piękna roślina o niebieskich kwiatach od wieków ceniona jest ze względu na swoje lecznicze właściwości. Korzystnie wpływa zwłaszcza na drogi oddechowe. Chroni nasz organizm, bo zawiera flawonoidy - naturalne substancje przeciwzapalne.
Przepis: przygotuj napar: łyżkę suszonego ziela zalej szklanką wrzątku, zaparzaj pod przykryciem 15 minut, przecedź. Pij 3 razy dziennie między posiłkami.
Nalewka z dzikiej róży Jej owoce działają ogólnie wzmacniająco. Są polecane zwłaszcza osobom starszym i rekonwalescentom w okresie przeziębień i grypy.
Przepis: 50 g suszonych owoców połącz z 25 dag cukru i zalej litrem mocnego wina lub wódki. Pozostaw w ciepłym miejscu. Po tygodniu zlej i przecedź. Pij 1-2 razy dziennie po kieliszku.