Reklama

Wzmocnij odporność

Na wszelkie stany wyczerpania św. Hildegarda, uczona benedyktynka polecała wino z piołunu.

Regularne stosowanie tego środka wzmacnia odporność, poprawia ukrwienie błon śluzowych, działa tonizująco na drogi oddechowe. Dzięki temu poprawia się odporność na infekcje wirusowe. Jeśli przeprowadzimy taką kurację, mamy dużą szansę na uniknięcie przeziębienia i grypy w okresie jesienno-zimowym. To ważne zwłaszcza dla osób starszych, u których łatwiej dochodzi do powikłań pogrypowych.

W szczególnych przypadkach wino to można pić cały rok. Dzięki temu alergicy lżej zniosą wiosenne pylenie. Napój ten sprawia, że wrażliwość na białka pyłków roślinnych zostaje znacznie obniżona, zmniejsza się nasilenie kataru siennego. Piołun ma tak silne działanie regeneracyjne i tak zwiększa wydolność organizmu, że św. Hildegarda nazywała to ziele "mistrzem przeciw wszelkim stanom wyczerpania".

Reklama

Piołunu nie powinny jednak używać kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z chorobą wrzodową i dzieci do 14. roku życia.

Wino z piołunu

Przygotowanie jest proste.

Składniki:

  • 40 ml soku z wiosennego piołunu
  • 1 l białego wina
  • 150 g miodu

Przygotowanie:

Wyciśnięty z ziela sok wlej do wrzącego wina z miodem. Od razu zdejmij z ognia, odcedź. Jeszcze gorący napój wlej do wyparzonych buteleczek. Od maja do października wypijaj na czczo co drugi dzień kieliszek likierowy (20 ml) piołunowego wina.

Porady pochodzą z książki Wigharda Strehlowa "Wiedza lecznicza św. Hildegardy z Bingen od A do Z". Wyd. Esprit.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy