Reklama

Yerba mate obniża poziom złego cholesterolu

To ziołowy napój, który przyrządza się z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Potocznie nazywa się go herbatą yerba mate (czyt. jerba mate).

Napar zawiera wiele prozdrowotnych związków, ale szczególnie korzystnie na metabolizm cholesterolu wpływają saponiny (związki, które w kontakcie z wodą tworzą pianę). Udowodniono, że codzienne picie ok. 0,5 l yerba mate powoduje zwiększoną aktywność enzymu (paraoksonazy), który obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podwyższa dobrego (HDL). Dzięki czemu wspomaga leczenie miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. 

Jak ją przygotować? Kubek lub specjalne naczynie wypełniamy w 1/2 suszem. Zalewamy gorącą wodą, nie wrzątkiem. Parzymy 3-5 min (nie przykrywamy). Wielbiciele yerba mate piją ją przez metalową rurkę (bombilla), ale można ją pić jak zwykłą herbatę. Fusy parzymy 5-7 razy (herbatę, naczynie i bombillę kupisz w herbaciarniach, od 45 zł/zestaw).

Reklama



 

100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy