Z czym nie łączyć jajek?
Jajka są symbolem życia, skarbnicą pełnowartościowego białka, licznych przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych. O ich zaletach i korzyściach napisano już wiele. Dobrze wiedzieć, że jaj nie opłaca się łączyć z ziemniakami i rybami. Jakich jeszcze połączeń unikać, by nie tracić wartości odżywczych? Wyjaśniamy!
Polacy lubią jajka i spożywają je na niezliczoną ilość sposobów. Poranna jajecznica ze szczypiorkiem, omlet czy jajka na miękko? Każdy ma swój ulubiony sposób na rozpoczęcie dnia. Nie bez powodu sięgamy po nie o poranku - wszak jajka to życie.
Są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko jaj zawiera komplet aminokwasów endogennych, czyli tych, których organizm sam nie potrafi wyprodukować, a są mu niezbędne do życia.
Jajka są skarbnicą sześciu kluczowych dla zdrowia i prawidłowego przebiegu procesów żywieniowych minerałów. Mowa o niezbędnym dla odporności cynku, kluczowym dla zdrowia krwi żelazie, ważnym dla kości wapniu i fosforze, który jest niezbędny dla niezakłóconego funkcjonowania wszystkich komórek ustroju.
Jaja są jednym z nielicznych produktów spożywczych, które zawierają konieczny dla dobrej pracy tarczycy jod oraz selen, który wspiera system immunologiczny i dba o zdrowie prostaty.
Również pod względem witamin, jajka wyróżniają się na tle innych produktów. Żółtka są źródłem czterech witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K, z czego aż trzy mają potencjał antyoksydacyjny (A, E i K). Jajka zawierają też witaminy z grupy B, które wspierają działanie systemu nerwowego.
Znajdziemy w nich trzy silne związki o potencjale antyoksydacyjnym. Mowa o karotenoidach: beta-karotenie (prowitamina A), luteinie i zeaksantynie, które stawiając czoła wolnym rodnikom, dbają o prawidłową pracę narządu wzroku. Chronią przed degeneracją plamki żółtej i innymi schorzeniami oczu.
Jajka mają wiele zalet, warto z nich korzystać. Mają też jeden mankament. Jaki? Nie zawierają witaminy C okrzykniętej królową odporności, dlatego warto zjadać je w towarzystwie natki pietruszki, szczypiorku lub koperku. A z jakimi produktami nie łączyć jajek, by nie niszczyć ich ogromnego potencjału odżywczego?
Ziemniaki
Choć w wielu domach sadzone jajko z ziemniakami to sztandarowy piątkowy obiad, okazuje się, że ten duet nie jest korzystny z uwagi na walory odżywcze. Ziemniaki mogą utrudniać wchłanianie żelaza i wapnia z jajek. Takie połączenie wydłuża trawienie, co jest szczególnie uciążliwe, gdy myślimy o wielkanocnym menu i długich godzinach spędzanych przy stole świątecznym. Nikt nie myśli wówczas o jajkach sadzonych, ale warto zachować umiar w kosztowaniu tradycyjnych sałatek warzywnych, w których jajka i ziemniaki mają swoje stałe miejsce. Nie chcesz sensacji metabolicznych? Jedz ze smakiem i umiarem.
Ryż
Podobnie jak w przypadku ziemniaków, połączenie jajek z ryżem niepotrzebnie wydłuża trawienie i utrudnia wchłanianie cennych składników zawartych w jajach.
Mięsa, wędliny i sery
Białko jest ważnym składnikiem odżywczym, ale jego nadmiar w diecie jest szkodliwy. Wydłuża trawienie i jest poważnym obciążeniem dla nerek. Zarówno jajka, jak też mięso, wędliny i sery mają pokaźne ilości białka. Zjedzenie jednego jajka z kilkoma plastrami sera czy wędliny - zwłaszcza od święta - nie zrujnuje nikomu zdrowia. Jednak uczynienie nawyku ze spożywania dużych ilości wysokobiałkowych produktów i łączenia jaj z mięsami czy serami, na pewno odbije się negatywnie na zdrowiu. Ucierpią przede wszystkim nerki. Wydłuży się też metabolizm.
Ryby
Podobnie, jak w przypadku mięsa białego i czerwonego, mięso ryb też jest źródłem białka. Łącząc ryby z jajkami ponownie dublujemy spożycie białek. Jest jeszcze jeden argument, dla którego częste spożywanie lubianej przez Polaków pasty jajecznej z dodatkiem wędzonych ryb, nie jest korzystne odżywczo. Zawarta w jajkach awidyna (białko zwierzęce) utrudnia przyswajanie ważnej dla zdrowia witaminy B7, w którą obfitują tłuste ryby.
Majonez i masło
Któż nie lubi jajek w majonezie? Zjedzenie jednego nie powinno nikomu przysporzyć kłopotów. Trzeba jednak wiedzieć, że łączenie jaj z majonezem i masłem tworzy ciężkostrawne duety. Żółtko, podobnie jak majonez i masło zawiera znaczne ilości tłuszczu.
***
Zobacz również:
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Zwróć uwagę na to oznaczenie