Reklama

Z czym nie łączyć jajek?

Jajka są symbolem życia, skarbnicą pełnowartościowego białka, licznych przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych. O ich zaletach i korzyściach napisano już wiele. Dobrze wiedzieć, że jaj nie opłaca się łączyć z ziemniakami i rybami. Jakich jeszcze połączeń unikać, by nie tracić wartości odżywczych? Wyjaśniamy!

Jajka: Skarbnica wartości odżywczych

Polacy lubią jajka i spożywają je na niezliczoną ilość sposobów. Poranna jajecznica ze szczypiorkiem, omlet czy jajka na miękko? Każdy ma swój ulubiony sposób na rozpoczęcie dnia. Nie bez powodu sięgamy po nie o poranku - wszak jajka to życie.

Są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko jaj zawiera komplet aminokwasów endogennych, czyli tych, których organizm sam nie potrafi wyprodukować, a są mu niezbędne do życia.

Jajka są skarbnicą sześciu kluczowych dla zdrowia i prawidłowego przebiegu procesów żywieniowych minerałów. Mowa o niezbędnym dla odporności cynku, kluczowym dla zdrowia krwi żelazie, ważnym dla kości wapniu i fosforze, który jest niezbędny dla niezakłóconego funkcjonowania wszystkich komórek ustroju.

Reklama

Jaja są jednym z nielicznych produktów spożywczych, które zawierają konieczny dla dobrej pracy tarczycy jod oraz selen, który wspiera system immunologiczny i dba o zdrowie prostaty.

Jajka: Niecodzienny pakiet antyoksydantów

Również pod względem witamin, jajka wyróżniają się na tle innych produktów. Żółtka są źródłem czterech witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K, z czego aż trzy mają potencjał antyoksydacyjny (A, E i K). Jajka zawierają też witaminy z grupy B, które wspierają działanie systemu nerwowego.

Znajdziemy w nich trzy silne związki o potencjale antyoksydacyjnym. Mowa o karotenoidach: beta-karotenie (prowitamina A), luteinie i zeaksantynie, które stawiając czoła wolnym rodnikom, dbają o prawidłową pracę narządu wzroku. Chronią przed degeneracją plamki żółtej i innymi schorzeniami oczu.

Jajka mają wiele zalet, warto z nich korzystać. Mają też jeden mankament. Jaki? Nie zawierają witaminy C okrzykniętej królową odporności, dlatego warto zjadać je w towarzystwie natki pietruszki, szczypiorku lub koperku. A z jakimi produktami nie łączyć jajek, by nie niszczyć ich ogromnego potencjału odżywczego?

Produkty, z którymi nie warto łączyć jajek

Ziemniaki

Choć w wielu domach sadzone jajko z ziemniakami to sztandarowy piątkowy obiad, okazuje się, że ten duet nie jest korzystny z uwagi na walory odżywcze. Ziemniaki mogą utrudniać wchłanianie żelaza i wapnia z jajek. Takie połączenie wydłuża trawienie, co jest szczególnie uciążliwe, gdy myślimy o wielkanocnym menu i długich godzinach spędzanych przy stole świątecznym. Nikt nie myśli wówczas o jajkach sadzonych, ale warto zachować umiar w kosztowaniu tradycyjnych sałatek warzywnych, w których jajka i ziemniaki mają swoje stałe miejsce. Nie chcesz sensacji metabolicznych? Jedz ze smakiem i umiarem.

Ryż

Podobnie jak w przypadku ziemniaków, połączenie jajek z ryżem niepotrzebnie wydłuża trawienie i utrudnia wchłanianie cennych składników zawartych w jajach.

Mięsa, wędliny i sery

Białko jest ważnym składnikiem odżywczym, ale jego nadmiar w diecie jest szkodliwy. Wydłuża trawienie i jest poważnym obciążeniem dla nerek. Zarówno jajka, jak też mięso, wędliny i sery mają pokaźne ilości białka. Zjedzenie jednego jajka z kilkoma plastrami sera czy wędliny - zwłaszcza od święta - nie zrujnuje nikomu zdrowia. Jednak uczynienie nawyku ze spożywania dużych ilości wysokobiałkowych produktów i łączenia jaj z mięsami czy serami, na pewno odbije się negatywnie na zdrowiu. Ucierpią przede wszystkim nerki. Wydłuży się też metabolizm.

Ryby

Podobnie, jak w przypadku mięsa białego i czerwonego, mięso ryb też jest źródłem białka. Łącząc ryby z jajkami ponownie dublujemy spożycie białek. Jest jeszcze jeden argument, dla którego częste spożywanie lubianej przez Polaków pasty jajecznej z dodatkiem wędzonych ryb, nie jest korzystne odżywczo. Zawarta w jajkach awidyna (białko zwierzęce) utrudnia przyswajanie ważnej dla zdrowia witaminy B7, w którą obfitują tłuste ryby.

Majonez i masło

Któż nie lubi jajek w majonezie? Zjedzenie jednego nie powinno nikomu przysporzyć kłopotów. Trzeba jednak wiedzieć, że łączenie jaj z majonezem i masłem tworzy ciężkostrawne duety. Żółtko, podobnie jak majonez i masło zawiera znaczne ilości tłuszczu.

***

Zobacz również:

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Zwróć uwagę na to oznaczenie

Jak prawidłowo gotować jajka? Od lat robimy to źle!

Jak rozpoznać najzdrowsze jajko? Spójrz na kolor żółtka

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy