Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Zwróć uwagę na to oznaczenie

Nieświeże jajka są prawdziwym utrapieniem w kuchni - to właśnie przez nie możemy popsuć danie czy ciasto. Jak sprawdzić świeżość jajek? Istnieje kilka sposób, jednak o najszybszym i najprostszym wie niewiele osób. Wystarczy przyjrzeć się oznaczeniom.

Świeże jajka są chropowate i matowe, powinny być też pokryte brązowym nalotem, a nawet piórami
Świeże jajka są chropowate i matowe, powinny być też pokryte brązowym nalotem, a nawet piórami123RF/PICSEL

Jajka oznaczane są od lat jako te, które pochodzą z chowu klatkowego, ściółkowego, wolnego wybiegu czy ekologicznego - wszyscy wiemy, co oznaczają cyfry, którymi oznaczone jest jajko. Niewiele osób wie jednak, że istnieje jeszcze inna kategoryzacja jajek - na klasę A, B oraz C.

Jak sprawdzić świeżość jajek? Spójrz na oznaczenie

W przypadku jajek klasy A mamy gwarancję świeżości. Nie mogą one być myte ani czyszczone przed dotarciem do sklepu, nie mają też uszkodzonych skorupek. Wymagania wobec nich są surowe i precyzyjnie opisane: żółtko musi być słabo widoczne podczas prześwietlania, zarodek nie może być rozwinięty, wysokość komory powietrznej nie może przekroczyć 6 milimetrów. Jajko powinno być też pozbawione obcych zapachów.

Jajka klasy B są tzw. jajkami utrwalonymi. Mogą być przybrudzone, ale nie wolno im mieć naruszonej skorupki. Z kolei jajka klasy C są jajami niesortowanymi, które stosowane są wyłącznie w przemyśle.

Do sprzedaży detalicznej dopuszcza się wyłącznie jajka klasy A - one mają popularne oznaczenie złożone z ciągu liter i cyfr. Jajka klasy B również są oznaczone, ale odróżnia je to, że na skorupce widnieje także litera B. Jajka klasy C natomiast nie mają oznaczeń oprócz pieczątki z literą C w kółku. Mimo że w sklepach trafimy zawsze na jajka klasy A o takiej kategoryzacji warto wiedzieć - czasem zdarza nam się kupować jajka z innego źródła jak na przykład targowisko czy prosto od dostawcy.

Co w wypadku gdy jajka kupione bezpośrednio od producenta nie mają żadnych oznaczeń? Nie oznacza to od razu złamania przepisów - jeśli producent prowadzi gospodarstwo, na którym ma do 50 kur niosek i sprzedaje jajka wyłącznie na terenie swojego powiatu oraz powiatów sąsiednich, jest zwolniony z obowiązku znakowania jajek. Musi jednak w swoim miejscu sprzedaży udostępnić informację o nazwie i adresie gospodarstwa lub imię, nazwisko i adres producenta.

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Oto znane sposoby

Jeśli mimo wszystko nie jesteś pewny, czy jajka są świeże, czy nie, zastosuj jeden z popularnych testów, które w prosty sposób sprawdzą świeżość jajka. Jednym ze sposobów jest przyjrzenie się skorupce. Jeśli jest świecąca i gładka, należy zachować ostrożność. Świeże jajka mają najczęściej skorupkę chropowatą i matową, a także delikatny brązowy osad lub nawet pojedyncze pióra. Oznacza to, że nie były myte, a więc nie została z nich usunięta warstwa ochronna.

Możesz także rozbić jajko. Jeśli jest zepsute, będzie mieć odrażający zapach siarkowodoru, który poczujesz natychmiast. Oznaką zepsutego jajka jest także sytuacja, gdy żółtko i białko rozchodzą się i rozlewają, zamiast ściśle przylegać.

* * *
Przeczytaj też:

Jajka na śniadanie na trzy sposoby! To samo zdrowie

"Koktajl amiszów" chroni przed zawałem serca. Wypróbuj w domu!

Jak wykorzystać wodę po ugotowaniu jajek? Nigdy jej nie wylewaj!

Czy wszystkie owoce są zdrowe? Na co warto zwrócić uwagęInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas