Z tych dodatków do kawy lepiej zrezygnuj. Codziennie szkodzisz swojemu organizmowi

Kawa wzbogacona o sztuczne dodatki ma negatywny wpływ na organizm
Kawa wzbogacona o sztuczne dodatki ma negatywny wpływ na organizm123RF/PICSEL

Zdrowotne właściwości kawy

Zobacz również:

    • obniża stres - kawa ma działanie terapeutyczne i już sam jej zapach odpręża. Poranny aromat świeżo zmielonych ziaren lub zaparzonej niedawno kawy na długo utrzymuje się w kuchni. Dobroczynne substancje zawarte w kawie stymulują mózg i niwelują wydzielanie kortyzolu, czyli hormonu stresu.
    • zmniejsza ryzyko cukrzycy - badania przeprowadzone w 2009 roku dowiodły, że picie jednej filiżanki kawy dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę o 7%. To choroba, z którą zmaga się ponad 300 milionów ludzi na całym świecie. Warto zadbać o jej profilaktykę, gdyż cukrzyca jest rozwijającą się chorobą cywilizacyjną, która może dotknąć każdego.
    • zapobiega chandrze - kawa to jeden z najlepszych poprawiaczy nastroju. Po każdorazowym wypiciu filiżanki kawy, poziom serotoniny i dopaminy wzrasta. Chcąc uniknąć wahań nastroju w sezonie jesienno-zimowym, warto częściej sięgać po mocniejsze kawy, np. espresso.
    • spala tłuszcz - dzięki zawartości kofeiny, kawa odgrywa istotną rolę w procesie przemiany materii i szybszego zrzucania kilogramów. Im lepsza jakość kawy, tym sprawniej przebiega odchudzanie. Aby osiągnąć jak najlepsze efekty, lepiej zrezygnować z dosładzania napoju oraz nie wzbogacać jej sztucznymi aromatami, które tylko zwiększą kaloryczność.

    Śmietanka w proszku

    Śmietanka w proszku zawiera w sobie niezdrowe tłuszcze trans
    Śmietanka w proszku zawiera w sobie niezdrowe tłuszcze trans123RF/PICSEL

    Odtłuszczone mleko

    Cukier

    Syrop smakowy

    Syrop smakowy do kawy to bomba kaloryczna, która składa się przede wszystkim z cukru
    Syrop smakowy do kawy to bomba kaloryczna, która składa się przede wszystkim z cukru123RF/PICSEL

    Słodziki

    Alkohol

    Czarna kawa na ostro i słonoInteria.tv