Reklama

Reklama

Zajadasz stres - sięgnij po super food

Niektórzy w stresujących sytuacjach znajdują pocieszenie w potrawach określanych wspólnym mianem "comfort food". Choć sycące, często ciężkie i tłuste dania przynoszą chwilowe ukojenie. Eksperci zachęcają, aby w chwilach niepokoju i stresu sięgać m.in. po jarmuż, brokuły, zielone warzywa liściaste, seler, orzechy, czy tłuste ryby.

Według badań tzw. comfort food, czyli tradycyjnie przygotowywane potrawy kojarzone najczęściej z domem, powodują, że czujemy się mniej samotni. Często stanowią one również sposób na złagodzenie skutków stresu. Liczne badania potwierdzają, że niektóre produkty faktycznie mogą łagodzić stres, jednak jak przekonują eksperci, lepiej sprawdzają się w tej roli zdrowe przekąski i produkty określane mianem superfood.
Eksperci zachęcają, aby w chwilach niepokoju i stresu sięgać m.in. po jarmuż, brokuły, zielone warzywa liściaste, seler, orzechy, tłuste ryby, takie jak łosoś, fermentowane produkty jak kimchi oraz owoce bogate w witaminę C.

Reklama

"W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach, wykazano, że witamina C podawana szczurom poddawanym stresowi, uniemożliwiała wzrost kortyzolu i minimalizowała oznaki stresu. Zwierzęta, które nie otrzymywały witaminy C miały trzykrotnie wyższy poziom kortyzolu. Podobne badania zostały przeprowadzone również na ludziach" - wyjaśnia Pete Sulack, ekspert w dziedzinie stresu i zarządzania stresem.

Niewielka badania opublikowane w czasopiśmie "Psychopharmacology" w 2001 roku wskazały, że witamina C, może pomóc obniżyć poziom hormonów stresu u ludzi.

Kate Brookie, doktorantka psychodietetyki z uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii, podkreśla, że wpływ jedzenie na stres i samopoczucie jest ciągłym tematem badań i rozważań naukowych.

"Wiemy, że z biologicznego punktu widzenia wpływ diety na stan zdrowia psychicznego jest prawdopodobny, jednak wciąż badane są mechanizmy tego działania" - przyznaje Brookie. Dodaje, że witamina C jest zaangażowana w wytwarzanie dopaminy, hormonu dobrego samopoczucia, zaś węglowodany i witaminy z grupy B związany z syntezą neuroprzekaźnika serotoniny.

"Możliwe, że właściwa dieta i obecność poszczególnych produktów takich jak owoce i warzywa, dostarcza składników odżywczych tym systemom, co pozwala na ich właściwe funkcjonowanie, co z kolei prowadzi do poprawy zdrowia psychicznego" - dodaje. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje