Reklama

Zakwas z buraków i jego właściwości

O zakwasie buraczanym mówi się coraz więcej ze względu na jego właściwości odchudzające. Pojawia się w dietach, które stosują gwiazdy, a jego skuteczność potwierdzają specjaliści. Jednak poza działaniem odchudzającym, wykazuje też inne zalety. Między innymi wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, a także zmniejsza poziom szkodliwego cholesterolu. Jest jeszcze wiele powodów, dla których warto pić go regularnie.

Co to jest zakwas buraczany?

Zakwas z buraków to napój, który powstaje w wyniku procesu fermentacji kilku składników, a mianowicie buraków, wody oraz przypraw, zazwyczaj są to głównie: sól oraz czosnek. W wyniku procesu fermentacji składniki wytwarzają dobroczynne bakterie, które nazywane są bakteriami probiotycznymi.

Skład odżywczy zakwasu buraczanego

Nietrudno domyślić się, że zakwas buraczany to napój bogaty w cenne składniki odżywcze. Znajdziemy w nim między innymi cenny dla organizmu kwas mlekowy, kwas foliowy, betainę, karoten oraz witaminę B1. Dzięki tym wartościom odżywczym oraz wspomnianym bakteriom probiotycznym zakwas buraczany ma doskonały wpływ na nasz organizm.

Reklama

Właściwości zakwasu z buraków

* poprawia pracę układu trawiennego

* wspomaga spalanie tłuszczu

* obniża ciśnienie krwi

* dodaje energii

* łagodzi dolegliwości układu trawiennego

* wspomaga pracę nerek oraz wątroby

* działa jak naturalny probiotyk

* wykazuje działanie krwiotwórcze

* poprawia jakość krwi

* działa antynowotworowo

* łagodzi objawy menopauzy

* wzmacnia włosy i paznokcie

* poprawia wygląd cery

* wspomaga leczenie trądziku

* chroni skórę przed powstawaniem nowych zmarszczek

Powyższe właściwości można odczuć, gdy pijemy zakwas buraczany regularnie. A w jaki sposób go przygotować?

Przepis na zakwas buraczany

Zakwas buraczany nie jest drogim napojem, więc jego wyprodukowanie nie nadwyręży naszego portfela. Oto przepis.

Potrzebne składniki

* około 10 sztuk średniej wielkości buraków

* kilka dużych ząbków czosnku (jeśli lubimy czosnek wrzućmy całą główkę)

* kilka ziarenek ziela angielskiego

* odrobina gorczycy

* pokrojony w plasterki korzeń chrzanu

* sól morska (cztery łyżeczki - na każdy litr jedna)

* przegotowana woda (około cztery litry)

* duży słoik lub naczynie, które nie wchodzi w reakcje z kwasem

* łyżka do mieszania (najlepiej drewniana)

Sposób przygotowania

1. Na początek należy dokładnie wyparzyć naczynie, w którym będziemy przygotowywać zakwas.

2. Kroimy buraki. Pamiętajmy, by nie obierać ich ze skórki, ponieważ to właśnie w jej wnętrzu znajduje się najwięcej składników odżywczych.

3. Do słoika dodajemy resztę składników.

4. Na koniec zalewamy całość przestudzoną wodą.

5. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Wcześniej warto ją wyparzyć.

6. Na koniec zakrywamy słój lub naczynie szmatką i obwiązujemy sznurkiem lub gumką. Nie zamykajmy naczynia szczelnie, ponieważ musi mieć ono dopływ powietrza.

Warto pamiętać

Do zakwasu należy codziennie zaglądać, by go przemieszać i zebrać tworzącą się na jego powierzchni białą piankę. Zakwas należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu, by się nie zepsuł.

Jak stosować zakwas?

Zakwas z buraków możemy wykorzystać do przygotowania barszczu. By odczuć jego pozytywny wpływ na zdrowie, należy pić go codziennie na czczo. Wystarczy jedna szklanka. Zakwas możemy delikatnie podgrzać.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy