Zalety z jedzenia awokado
Awokado to obecnie bardzo modny produkt. Zrobił furorę nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. To dlatego, że znajdziemy w nim sporo składników odżywczych, a mianowicie: witaminy: A, C, E, a także te z grupy B, a ponadto, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, potas, kwas foliowy i kilka innych substancji. Każda z nich jest niezbędna dla sprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść awokado regularnie.
W awokado znajdziemy sporo kwasu foliowego, który jest niezbędny organizmom kobiet w ciąży. Kwas foliowy pomaga odpowiednio rozwijać się płodowi.
Zalecany diabetykom
Awokado świetnie sprawdzi się również w diecie diabetyków. To dlatego, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe wykazują działanie odwracające odporność insulinową, która jest jedną z przyczyn powstawania cukrzycy typu drugiego.
Osoby, które mają podwyższony cholesterol, powinny regularnie jeść awokado, ponieważ może działać ono regulująco na poziom cholesterolu w organizmie. To wszystko dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym, które wykazują zdolność zbijania złego cholesterolu (LDL).
Pozytywnie wpływa na wzrok
Awokado ma również pozytywny wpływ na nasz wzrok, ponieważ zawiera luteinę, zwaną też karotenoidem. Składnik ten wzmacnia wzrok i chroni oczy przed uszkodzeniami.
Awokado w kuchni
Awokado najlepiej jeść w formie surowej, ponieważ właśnie w takiej postaci zawiera najwięcej witamin oraz minerałów. Warto przygotowywać pasty na bazie tego produktu, a także dodawać awokado do koktajli czy zdrowych smoothies.