Zapiekane ratatouille z warzyw
Dla dbających o linię.

Składniki na 4 porcje:
- 2 cukinie, - 1 bakłażan, pęczek rozmarynu,- pół pęczka tymianku,- cebula,- 2 ząbki czosnku,- 2 łyżki oliwy z oliwek,- 1 kg pomidorów,- 100 g czarnych oliwek,- 2 łyżki przecieru pomidorowego,- 1 łyżeczka warzywnego bulionu instant,- sól, pieprz,- 100 g ostrego sera
Przygotowanie:
Bakłażana i cukinie pokroić na kawałki. Trochę ziół odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę (grubo). Oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć cukinie i bakłażana od czasu do czasu mieszając. Pomidory pokroić w grubą kostkę.Do cukinii i bakłażana dodać oliwki, zioła, pomidory, cebulę i czosnek, przesmażyć wszystko razem. Wmieszać przecier pomidorowy. Wlać 200 ml wody i zagotować. Wmieszać bulion instant i gotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Warzywa przełożyć do formy aluminiowej i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika na 3-5 minut i zapiec na złoto. Dekorować ziołami. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal