Składniki na 8 porcji: - 40 dag kaszy gryczanej, - 20 dag sera rokpol (lub innego sera z przerostem niebieskiej pleśni), - 20 dag sera feta,- 30 dag pieczarek, - 4 jajka, - 3 łyżki masła, - 2 łyżki tartej bułki, - zioła prowansalskie, - sól i pieprz Przygotowanie: Kaszę opłucz, osącz, przełóż do garnka, zalej taką ilością wrzątku, aby kasza była przykryta 2 cm warstwą wody. Dodaj łyżkę masła i sól, zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10 minut. Następnie przykryj i odstaw na 30 minut, aby kasza spęczniała. Fetę i rokpol pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki, połowę odłóż, a resztą podsmaż na łyżce masła. Kaszę przełóż do miseczki, rozdrobnij widelcem, dodaj kostki sera i podsmażone plasterki pieczarek. Wbij jajka. Wymieszaj. Masę przypraw ziołami, solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie posmaruj resztą masła, oprósz tartą bułką. Do tak przygotowanego naczynia przełóż kaszę, wyrównaj. Na wierzchu rzędami ułóż pozostałe plasterki pieczarek. Oprósz solą, pieprzem i ziołami. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st.