- 20 dag sera rokpol (lub innego sera z przerostem niebieskiej pleśni),
- 20 dag sera feta,
- 30 dag pieczarek,
- 4 jajka,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki tartej bułki,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz Kaszę opłucz, osącz, przełóż do garnka, zalej taką ilością wrzątku, aby kasza była przykryta 2 cm warstwą wody. Dodaj łyżkę masła i sól, zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10 minut. Następnie przykryj i odstaw na 30 minut, aby kasza spęczniała.
Fetę i rokpol pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki, połowę odłóż, a resztą podsmaż na łyżce masła. Kaszę przełóż do miseczki, rozdrobnij widelcem, dodaj kostki sera i podsmażone plasterki pieczarek. Wbij jajka. Wymieszaj. Masę przypraw ziołami, solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmaruj resztą masła, oprósz tartą bułką. Do tak przygotowanego naczynia przełóż kaszę, wyrównaj. Na wierzchu rzędami ułóż pozostałe plasterki pieczarek. Oprósz solą, pieprzem i ziołami. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st.