- 500 g ziemniaków,
- 1 cukinia (ok. 200 g),
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- pół pęczka tymianku,
- 300 g piersi z indyka,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki mąki,
- 200 ml chudego mleka,
- 1 łyżka bulionu warzywnego (instant),
- sól, biały pieprz,
- 50 g startego sera o niskiej zawartości tłuszczu Ziemniaki umyć i ugotować. Cukinię i pomidory przepołowić, cukinię pokroić w plastry. Tymianek umyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na dużej patelni, mięso obsmażyć na złoty kolor. Dodać cukinię i tymianek, krótko przesmażyć. Posypać mąką, przesmażyć. 350 ml wody i mleko dolewać stopniowo, ciągle mieszając. Zagotować. Dodać bulion i gotować jeszcze 5 minut. Ziemniaki odcedzić ostudzić, obrać i przepołowić. Sos doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki, pomidory i sos cukiniowo-mięsny włożyć do formy, posypać serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 15-20 minut w 200 st. C. dekorować tymiankiem.
Czas przygotowania 50 minut
Jedna porcja zawiera 1340 kJ/320 kcal