Zapiekanka ziemniaczano-warzywna
Niskokaloryczna zapiekanka.

Składniki na 4 porcje:
- 500 g ziemniaków, - 1 cukinia (ok. 200 g), - 250 g pomidorków koktajlowych, - pół pęczka tymianku, - 300 g piersi z indyka, - 2 łyżki oleju, - 2 łyżki mąki, - 200 ml chudego mleka, - 1 łyżka bulionu warzywnego (instant), - sól, biały pieprz, - 50 g startego sera o niskiej zawartości tłuszczu
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować. Cukinię i pomidory przepołowić, cukinię pokroić w plastry. Tymianek umyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na dużej patelni, mięso obsmażyć na złoty kolor. Dodać cukinię i tymianek, krótko przesmażyć. Posypać mąką, przesmażyć. 350 ml wody i mleko dolewać stopniowo, ciągle mieszając. Zagotować. Dodać bulion i gotować jeszcze 5 minut. Ziemniaki odcedzić ostudzić, obrać i przepołowić. Sos doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki, pomidory i sos cukiniowo-mięsny włożyć do formy, posypać serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 15-20 minut w 200 st. C. dekorować tymiankiem. Czas przygotowania 50 minut Jedna porcja zawiera 1340 kJ/320 kcal