Reklama

Zaplanuj dietę dla seniora

Dieta dla seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą w organizmie człowieka po 65. roku życia. Planując jadłospis dla osób starszych, przede wszystkim trzeba wybierać produkty lekkostrawne i bogate w substancje odżywcze. Posiłki nie powinny być duże, aby nie obciążać układu pokarmowego.

Dieta dla seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą w organizmie człowieka po 65. roku życia. Planując jadłospis dla osób starszych, przede wszystkim trzeba wybierać produkty lekkostrawne i bogate w substancje odżywcze. Posiłki nie powinny być duże, aby nie obciążać układu pokarmowego.
Przekąski dla seniora powinny być lekkie, bogate w minerały i witaminy. /Picsel /123RF/PICSEL


- Osoby starsze często mają swoje przyzwyczajenia żywieniowe, nie przywiązują wagi do tego, co jedzą, jak jedzą i kiedy jedzą. Wiele osób starszych je te same produkty, które jadło we wcześniejszych latach, ale obecnie one niekoniecznie tak samo dobrze im służą. Dieta seniorów powinna zawierać w swoim składzie produkty gotowane, duszone i pieczone, które są znacznie lepiej trawione przez osoby starsze - mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia.

Najważniejsze jest, by dostosować dietę do stanu zdrowia i zaleceń lekarskich. Osoby starsze przede wszystkim borykają się z chorobami serca, układu krążenia, mają spowolnione procesy metaboliczne i wysoki poziom cholesterolu.

Reklama

- Warto zadbać o to, by w diecie osób starszych ograniczyć takie produkty, jak masło, smalec, tłuste wędliny. Zawierają one duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niekorzystne dla serca. Produkty, który powinny na stałe zagościć w diecie seniorów, to przede wszystkim tłuste ryby. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega obniżają poziom cholesterolu - wyjaśnia Agnieszka Piskała.

Osoby starsze przyjmują za mało płynów, a co za tym idzie - ich krew jest bardzo zagęszczona. To może doprowadzić do zawału serca lub udaru. Trzeba więc pilnować, aby każdego dnia wypijały półtorej litra wody. Nie może też zabraknąć posiłków na ciepło.

Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że osoby starsze nie powinny rezygnować z podwieczorków. Przekąski powinny być jednak lekkie, bogate w minerały i witaminy.

- Dobrym rozwiązaniem jest na przykład kawałek ciasta drożdżowego lub kisiel, który działa łagodząco na przewód pokarmowy i błony śluzowe żołądka. Kolacja nie powinna dostarczać więcej niż 200 kilokalorii i tutaj doskonale sprawdzają się lekkie dania na ryżu, na przykład ryż z jabłkami i jogurtem albo risotto z ryżu, kurczaka i warzyw - dodaje Agnieszka Piskała.


Newseria Lifestyle/informacja prasowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy