Reklama

Zasady diety przy wrzodach żołądka

Choroba wrzodowa potrafi mocno dać się we znaki. Ból poniżej mostka, mdłości, wymioty, zgaga, pieczenie w przełyku to tylko kilka przykrych objawów dolegliwości.

Dokładna diagnoza (konieczne są zaawansowane badania układu pokarmowego, np. badanie endoskopowe), pozwoli ustalić właściwy sposób leczenia i złagodzić objawy.

Zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu wrzodów żołądka kluczową rolę odgrywa też prawidłowe żywienie. Co zatem jeść, by nie narazić wrażliwych części układu trawiennego na jeszcze większy ból i dyskomfort? Oto kilka ważnych wskazówek!

Zasady diety przy chorobie wrzodowej

Jedz często, małymi porcjami
Sięgaj po zdrowe produkty minimum co trzy godziny. W ten prosty sposób uregulujesz produkcję szkodliwych kwasów w swoim żołądku i nie dopuścisz, by zatruwały układ pokarmowy od wewnątrz.

Reklama

Pij wodę
Popijaj tradycyjną mineralną małymi łykami. Staraj się wypijać minimum 2 litry w ciągu dnia. Świeża woda zneutralizuje i pomoże usunąć z przewodu pokarmowego toksyny.

Nie podjadaj między posiłkami
Ta zasada dotyczy głównie słodyczy. Zbyt częste sięganie po produkty bogate w cukier i niewiadomego pochodzenia tłuszcze, może nasilać ból i dyskomfort przy wrzodach.

Jakich produktów lepiej unikać?
Wrzodowcy powinni pożegnać się m.in. z grubymi kaszami, chlebem pełnoziarnistym, jogurtami, kefirami, suszonymi owocami, żółtymi serami lub produktami, które mogą powodować wzdęcia (np. fasola, groch, brokuł). Ważny jest też sposób przygotowywania dań. Dolegliwości mogą nasilić dania smażone, wysoko przetworzone i "podkręcone" zbyt dużą ilością ostrych przypraw (dozwolone przyprawy to m.in. koperek, ziołowy pieprz, pietruszka, cynamon, goździki).

Dania, które sprzyjają leczeniu wrzodów
Jeśli chcesz łagodzić objawy choroby wrzodowej, zadbaj o dietę bogatą w gotowane na twardo jaja, chude mięsa gotowane na parze, tak samo przyrządzane owoce i warzywa. Sprawdzą się też wszelkiej maści kleiki, kisiele, płatki owsiane, słowem - wszystkie rozdrobnione i przyjazne dla przełyku potrawy. Nie musisz rezygnować ponadto ze zdrowych ryb, masła, tłuszczów roślinnych i mleka, pod warunkiem, że zadbasz o ich świeżość.

Rozstań się z używkami
Papierosy i alkohol pobudzają wytwarzanie soków żołądkowych. Te z kolei mogą marnotrawić wszystkie efekty kuracji antywrzodowej, zarówno farmakologicznej, jak i dietetycznej.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy