Zaskakująca właściwość czarnej herbaty
Naukowcy od lat podkreślali odchudzającą moc zielonej herbaty. Okazuje się, że równie skuteczna w walce z "oponką" jest herbata czarna.
Dzieje się tak za sprawą polifenoli, silnych przeciwutleniaczy, które wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie skutecznie pomagają w walce z nadwagą. Ich obecność w zielonej herbacie była znana od lat. Jednak nowe badania wykazały, że znajduje się także w pospolitej herbacie czarnej.
Jednak, według najnowszych badań naukowców, działanie polifenoli w czarnej herbacie jest odmienne, od tych z jej zielonej odpowiedniczki.
Zespół naukowców ustalił, że cząsteczki polifenoli zawartych w czarnej herbacie są za duże, by zostać wchłonięte bezpośrednio. Stymulują jednak rozwój bakterii zwanych Pseudobutyrivibrio. Jednym z produktów przemiany tych drobnoustrojów są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe - głównie kwas propionowy, o którym wiadomo, że zmienia metabolizm energetyczny w wątrobie (m.in. hamuje syntezę cholesterolu).
Ważny jest też sposób przygotowywania naparu. Najwięcej polifenoli mają herbaty zaparzane przez 10 minut. Są one jednak gorzkie, właśnie dlatego, że gorzkie są przeciwutleniacze.