Reklama

Zaskakująca właściwość czarnej herbaty

Naukowcy od lat podkreślali odchudzającą moc zielonej herbaty. Okazuje się, że równie skuteczna w walce z "oponką" jest herbata czarna.

Dzieje się tak za sprawą polifenoli, silnych przeciwutleniaczy, które wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie skutecznie pomagają w walce z nadwagą. Ich obecność w zielonej herbacie była znana od lat. Jednak nowe badania wykazały, że znajduje się także w pospolitej herbacie czarnej.

Jednak, według najnowszych badań naukowców, działanie polifenoli w czarnej herbacie jest odmienne, od tych z jej zielonej odpowiedniczki.

Zespół naukowców ustalił, że cząsteczki polifenoli zawartych w czarnej herbacie są za duże, by zostać wchłonięte bezpośrednio. Stymulują jednak rozwój bakterii zwanych Pseudobutyrivibrio. Jednym z produktów przemiany tych drobnoustrojów są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe - głównie kwas propionowy, o którym wiadomo, że zmienia metabolizm energetyczny w wątrobie (m.in. hamuje syntezę cholesterolu).

Reklama

Ważny jest też sposób przygotowywania naparu. Najwięcej polifenoli mają herbaty zaparzane przez 10 minut. Są one jednak gorzkie, właśnie dlatego, że gorzkie są przeciwutleniacze.


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: herbata
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy